Közművelődési szakmai nap Marosvásárhelyen

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet (RMGE MAROS) és a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési szakmai napot szervezett 2022. június 17-én, a marosvásárhelyi Studium Közöségi Ház földszinti konferenciatermében. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör erdélyi koordinációért felelős partnereként vett részt a szakmai napon, dr. Széman Péter elnök, és Kovács Lilla-Nóra projektfelelős személyében.   

A rendezvény célja az volt, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programjának, valamint az Intézet, Makoldi Sándor központja által koordinált szerves műveltség programok célkitűzéseinek és a hasonló erdélyi programok közötti együttműködéseinek, lehetőségeinek a feltárása, megbeszélése.

Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető asszonya tartotta a kezdő előadást: Együttműködési lehetőségek a szakkörök, a képzések, a szerves műveltség témaköreiben. Ebben felhívta a figyelmet a fiatalok bevonásának fontosságára. A kultúra eszközrendszerével olyan ajtókat kell kinyitniuk a szakembereknek, ami érdekli a fiatalokat, és ha ez sikerül, akkor be lehet őket vonni a kulturális tevékenységekbe, a Művelődési Házak tevékenységeibe és így tovább. Folyamatosan kutatnunk kell. Van egy tézisünk, például, azt feltételezhetjük, hogy ha a szakköröket elindítjuk, akkor elindul a közösségszervezés, ha elindulnak a közösségszervezések, ebből kialakulhat egy kulturális öngondoskodás, ami már alapjául szolgálhat az adott közösség innovációjának. Akkor sikeres egy közművelő, egy közösség szervező szakember, ha az emberek a településükön jól érzik magukat. Ahhoz, hogy a lakosok jól érezzék magukat, a programokon kívül szükség van egy színtérre, ahova bemehetnek, és szívesen fogadják őket, valamint egy szakemberre, aki biztosítja nekik ezt a lehetőséget egy intézményi háttérrel együtt. Fontos lenne, hogy a különböző vidékeken szerzett tapasztalatokat át tudjuk adni egymásnak, ezzel is megismerve az adott területet és annak gondjait, az egész Kárpát-medencében.

A kultúrát meg kell élni. Énekelni, zenélni, táncolni, festeni és így tovább. Ezek régen összefogó erők voltak, amiket újra kell élesszünk napjainkban is. Ehhez pedig a szakkörök elindítása nagy segítség lehet, akár alappillére is egy-egy közösség újraszervezésének.   

Az ügyvezető asszony előadása után gyakorlati kérdések kerültek megbeszélésre ASzakkör kapcsán, melyekre Molnár György partnerségi központvezető válaszolt.