ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Középpontban a Farkas utca

Forrás: 
Szabadság, 2011. december 9.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

A Hantz Lám Irén és László Miklós által összeállított A templom arcai – A kolozsvári Farkas utcai református templom képben-szóban című kötetet ismerhették meg a kolozsváriak szerdán délután az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában.

Az esemény résztvevőit elsőként Tőkés Erika, a Stúdium Kiadó vezetője köszöntötte, majd Fazakas Zsolt, a Farkas utcai református templom lelkipásztora szólt néhány szót. – A Farkas utcában benne van minden, ami iskola, ami kultúra, ami egyház, ami Kolozsvár... Ezt az utcát látja a templom, a benne élőket és a rajta áthaladókat szemléli a köztünk lakozó Isten is – hangsúlyozta a lelkész. László Miklós fotóművész elárulta: a 2000-es évek legelején kereste meg őket Hantz Lám Irén, hogy érdemes lenne kötetben is megjelentetni az édesapjuk, László Dezső dolgozószobájában összegyűjtött képeket.

Hantz Lám Irén ekként emlékezett vissza: – Éva néni egyszer behívott a belső szobába, és megmutatta ezt a gyűjteményt. A képek sűrű egymásutánban sorakoztak. Hirtelen elámultam, és akkor jött az ötlet, hogy ezt a gyűjteményt közkinccsé kellene tenni – mondta. Az elmúlt 12 év során, mialatt László Miklóssal már számba vették a dolgozószobában rejlő kincseket, több olyan érdekes képre figyelt fel ismerőseinél, barátainál járva-kelve, amelyek a Farkas utcai református templomot ábrázolják. A gyűjtemény ennek nyomán többek között Fülöp Antal Andor, Györkös Mányi Albert, Nagy Endre, Feszt László, Veress Pál, Starmüller Géza, Berde Amál munkáival egészült ki.

A kötet tartalmazza továbbá Gálfy Zoltán református teológiai professzornak a Farkas utcai templomban 1986-ban elmondott ünnepi beszédét, valamint azokat a verseket, amelyekre utalt a szerző igehirdetésében (köztük Áprily Lajos és Dsida Jenő egy-egy költeménye). Az est folyamán közreműködött László Kinga, László Miklós unokája, a zenei élményekről pedig Balázs Ágnes (zongora) és Gyenge Balázs Zoltán (hegedű) gondoskodott.

F. ZS., Szabadság,

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés