ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Kolozsvárra költözik másfél napra a Kárpát-medence ifjúsága

Forrás: 
nmi.hu, 2015. augusztus 6.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Energikus rendezvénysorozatot ígérnek a kultúra iránt érdeklődő fiataloknak jövő hét végére a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál szervezői, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagszervezetei, ugyanakkor azok figyelmére is számítanak, életkortól függetlenül, akik kíváncsiak a határon túli magyarlakta vidékek hagyományaira, jövőjének fejlődésére.

Augusztus 14-15-én a Bánffy-palota udvarára várják a közönséget, ahol különböző értékeiket mutatják be a régiók többnyire 20 és 30 év közötti küldöttjei, a színházi-, zenei- és táncprodukciók mellett fotókiállítással, élő könyvtárral, anyanyelvi licitjátékkal, városnéző sétákkal is kedveskednek majd. Szombat este a térségek ízvilágába is belekóstolhatunk, elvégre ez is hozzájárul egymás jobb megismeréséhez… Másfél napra tehát, a Kolozsvári Magyar Napok egyfajta előfutáraként, változatos kínálattal költözik Kolozsvárra a Kárpát-medence.

Ez az első alkalom, hogy Kultivál néven a Kárpát-medencére kiterjedő kulturális ifjúsági fesztivált szerveznek, a rendezvénysorozat gyökerei azonban közel húsz évre nyúlnak vissza. A Kultivál, amely ezúttal új névvel, tematikával és célcsoporttal szeretné feleleveníteni a hagyományt, a korábbi évekhez hasonlóan a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjaival közösen (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, Muravidéki Magyar Művelődési Intézet, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet), partnerségben a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézettel (NMI).

A fesztivál újbóli elindításának gondolata tavaly augusztusban, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal találkozóján fogalmazódott meg, s úgyszólván adta magát az ötlet, hogy az ifjúsági főváros programsorozathoz is kapcsolódva Kolozsváron szervezzék meg idén. Lebonyolítója az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), fővédnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára, védnökei pedig Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A rendezvény másfél napos programja alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a régiók kulturális jellegzetességeivel, találkozhatnak írókkal, művészekkel, és népszerű személyiségekkel. A szombati nap végén megkóstolhatjuk a különböző vidékek sajátos ízvilágú bográcsait is. A régiós bemutatók mellett a programot fotó- és festménykiállítás, valamint színi-, tánc- és zenei előadások sora színesíti.

Részletes program a fesztivál honlapján

 nmi.hu2015. augusztus 6. 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés