Kolozsváron nyílt meg a Kiss Manyi centenáriumi emlékkiállítás

Színháztörténeti ritkaságokat, dokumentumokat, fényképeket tekinthet meg a kolozsvári közönség a Kiss Manyi centenáriumi emlékév tiszteletére a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) által az elmúlt évben útjára bocsátott vándorkiállításon, amely szerda este az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában nyílt meg.

Egy színésznő alakja. A tárlaton színháztörténeti ritkaságokat is megtekinthetnek az érdeklődők

A tárlat grafikai szerkesztése, kivitelezése Szebeni-Szabó Róbert munkája. „Arra próbáltam ebben a kiállításban összpontosítani, hogy Kiss Manyi jobban ismert komikus szerepeit ellensúlyozzuk a drámai szerepeiből készített összeállítással” – nyilatkozta a Krónikának Szebeni Zsuzsanna, a kiállítás kurátora. A tárlatmegnyitón Kötő József színháztörténész is ezt emelte ki a tárlat erényeként.

Szebeni Zsuzsanna ugyanakkor elmondta: Németh László Bodnárnéjának és Brecht Kurázsi mamájának megformálása jelentették Kiss Manyi drámai szerepeinek csúcsát. Hozzáfűzte, a tárlat egy igazi színházi ritkasággal is szolgál: az egyik fényképen Kiss Manyi látható, háttérben a kolozsvári nyári színkörrel. Mint részletezte, a legendás színésznő több mint százhúsz szerepet játszott első évében színitanodásként.

A kiállításon megtekinthetők azok a színháztörténeti jelentőségű dokumentumok is, amelyeket az utóbbi évek kutatásai, valamint az OSZMI, az EMKE Szabédi Emlékháza, Kónya Ádám muzeológus, a hamburgi Uferini-dinasztia, valamint Kiss Manyi unokaöccse, Kiss Albert és családjának gyűjtőmunkája révén kerültek napvilágra. Az újonnan nyilvánosságra került dokumentumok tisztáznak néhány tévedést Kiss Manyi életével kapcsolatban, így például kiderül, hogy az Uferini család – akikkel férje révén került kapcsolatba az erdélyi származású színésznő – nem olasz, hanem német.

Szebeni Zsuzsanna elmondta: a tárlat Kiss Manyi életútját mutatja be, amelynek állomásai Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, Miskolc, Szeged és Budapest voltak, valamint az a három év, amikor Kiss Manyi az Uferini-cirkusszal utazott és lépett fel. A tárlat 2012. április 13-áig, hétköznapokon 12–17 óra között tekinthető meg. Tavaly, a színésznő születésének 100. évfordulóján a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közösen szervezett egy kiállítást Zágonban, Kiss Manyi gyermekéveinek helyszínén, a most Kolozsváron megnyílt vándortárlat is ebből az anyagból építkezik.

Kiss Előd-Gergely, Krónika, 2012. március 16.