KKK és NMI kerekasztal-beszélgetés az NMI XVII. stratégiai konferenciáján

„Kulturális alapú gazdaságfejlesztés – Közművelődés és gazdaság együttműködése” címmel folytatott tanácskozást kulturális szakemberek körében 2023. március 29-én a Nemzeti Művelődési Intézet a XVII. stratégiai konferenciáján. A konferenciára meghívást kaptak a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal (KKK) tagjai is. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet dr. Széman Péter elnök, a KKK szóvivője, dr. Széman Emese Rózsa kutató és Kovács Lilla titkárnő képviselték.

Az esemény előadásai és műhelymunkái rávilágítottak arra, hogyan tudja egy közszolgáltató az értékközvetítés mellett növelni a bevételeit, vonzóvá tenni azt a piaci szereplők számára és milyen módon tudja kulturális, közösségteremtő és közművelődési céljainak szolgálatába állítani ezeket. A konferencia résztvevői számvetést készítettek a közösségi művelődés eredményeiről, az elmúlt időszak gazdasági, társadalmi kihívásairól, valamint az ezekre választ kínáló gazdaságfejlesztő, értékteremtő és -őrző kezdeményezésekről, megoldási lehetőségekről.

Délután a KKK tagjai (Takács Ottó – Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahely, Soós Mihály, Magyar Nemzetiségi Művelődéi Intézet, Lendva, Kormányos Katona Gyöngyi – Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta, Dupka György, Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, Beregszász) részt vettek egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a Nemzeti Művelődési Intézet részéről Novák Irén ügyvezető asszony és dr. Juhász Erika szakmafejlesztési igazgató asszony voltak jelen. A KKK tagjai és az NMI megegyezett abban, hogy az ezelőtt 10 évvel aláírt stratégiai együttműködés megújítására és megerősítésére törekednek.