ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

KKK: Összehangoltan a Kárpát-medencei magyar közművelődésért

Forrás: 
felvidek.ma
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Megkezdte működését a KKK, s azóta évi rendszerességgel közös programokat, képzéseket, szakmai találkozókat tartanak. Idén októbertől hattagúvá bővült a kerekasztal, miután csatlakozott a székelyföldi Kovászna Megyei Művelődési Intézet is, ez által egy újabb dimenzió, a regionális közművelődés is megjelent az ernyőszervezetben. Felvidékről a Csemadok Művelődési Intézete (2013 óta a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nevet viseli) vált tagjává, Huszár László igazgató jóvoltából. Több mint egy fél évtizede működik a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal (KKK), amely a külhoni magyarság meghatározó jelentőségű művelődési intézeteit tömöríti, egyfajta koordináló szerepet tölt be, szakmai iránymutatást nyújt.

„Alapvetően fontos, hogy a Kárpát-medencei magyar közművelődés terén bizonyítottan cselekvőképes intézményei együttműködjenek, s mindez cselekvési tervekben, közös stratégiában nyilvánuljon meg, mert így tudjuk a munkánkat összehangolni, így tudunk különböző közművelődési feladatokat ellátni. Van egy minimális közös programunk és sok-sok regionális rendezvény. Nem mellékes szempont, hogy szakmai hátteret kínálunk a magyar közművelődésnek” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Huszár László, aki a napokban vett részt a KKK soros találkozóján.

A kerekasztal tagjai összeállították a jövő évi közös programot, meghatározták, melyek azok a szakmai és egyéb közművelődési megnyilvánulások, rendezvények, melyeket jövőre megpróbálnak részben önerőből megvalósítani.

„Közben megalakult a kerekasztal ifjúsági szekciója is, amely vállalta, hogy kidolgozza a Kárpát-medencei Kulturális Napok új koncepcióját. Vándorrendezvényként az egyes régiók bemutatkozásával kívánják felújítani a nagyszabású rendezvényt, amelyet kétnapos műhelymunka előzne meg. 2015-ben, miután Kolozsvár lesz Európa ifjúsági fővárosa, itt rendezik meg az említett kulturális napokat, közvetlenül a Kolozsvári Magyar Napok előtt” – tájékoztatott Huszár.

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal előzménye 2006-ra nyúlik vissza, amikor posztgraduális képzés indult a budapesti ELTE-n a határon túli ernyőszervezetek illetve szakmai intézmények képviselői, művelődésszervezők számára. Két évig tartott a képzés, s ekkor a már meglévő intézetek (Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Csemadok Művelődési Intézete) összefogva egy szakmai formációt hoztak létre, amelyhez aztán csatlakozott az időközben létrehozott Közép-Erdélyi Magyar Művelődési Intézet illetve a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet is.

A kerekasztal jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén nyáron stratégiai együttműködési szerződést kötött vele a magyar Nemzeti Művelődési Intézet, mely szerint az intézetek együttműködését formalizáló kerekasztal hosszú távon képes megjeleníteni és szakmailag támogatni az egyes régiókban zajló közművelődési munkát, illetve képviselni a magyar közösségi művelődés egyetemes szempontjait.

BA, felvidek.ma 2014. október 26.

http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/49512-kkk-osszehangoltan-a-karpat-medencei-magyar-kozmuvelodesert

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés