ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Kiss Manyi arcai – a Babszikától a Bodnárnéig

Forrás: 
Szabadság, 2012. március 16.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Kolozsvárra érkezett az OSZMI vándorkiállítása

Az oké a színésznők kedvelt elfoglaltsága volt a próbák és az előadások szünetében, magyarázta Szebeni Zsuzsa, a tárlat kurátora (FARKAS BÁLINT felvétele)
Egészen különleges arc, pálya, stílus a Kiss Manyié az egyetemes magyar színjátszásban. Azt a sajátos erdélyi lelkületet és erdélyiséget tudta varázslatos világgá teremteni a színpadon, amit itt Erdélyben, a hely szelleméből szívott magába. Összetett művészete a Babszikától, a habos süteménytől a Kurázsi mamáig és a Bodnárné Németh László-tragédiában való alakításáig tudott ívelni – magyarázta Kötő József színháztörténész szerdán délután, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) által szervezett centenáriumi vándorkiállítás kolozsvári megnyitóján, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban. A tárlat kurátora Szebeni Zsuzsa, grafikai kivitelezője pedig Szebeni-Szabó Róbert.


Több esemény szervezésében vett részt tavaly, Kiss Manyi születésének századik évfordulóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet: kamarakiállítást rendeztek a budapesti Vendéglátóipari Múzeumban és a Pécsi Galériában, közreműködtek a magyarlónai emléktábla elhelyezésénél, és állandó kiállítást nyitottak meg a zágoni Mikes–Szentkereszty-kúriában. Az emlékév jeles mozzanata volt továbbá annak a vándorkiállításnak az összeállítása, amely Kiss Manyi színpadi művészetét tárja a nagyközönség elé. Számos színháztörténeti jelentőségű dokumentumot mutat be, amely az utóbbi évek kutatásai, valamint az OSZMI, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szabédi Emlékháza, Kónya Ádám muzeológus, a hamburgi Uferini dinasztia, valamint Kiss Manyi unokaöccsének, Kiss Albert és családjának gyűjtőmunkája révén került napvilágra.

A kolozsvári tárlatmegnyitón Dáné Tibor Kálmán EMKE-elnök köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva: a Szabédi-emlékházban 2009-ben megtartott kiállítás után Kiss Manyi ismét „visszatért” Kolozsvárra. A három évvel ezelőtt bemutatott anyag egyik része is visszaköszön ezúttal a Györkös Mányi emlékházban, tette hozzá Dáné, köszönetet mondva Szebeni Zsuzsának mindazon tevékenységekért, amelyeket a művésznő pályájának bemutatásáért végzett az elmúlt időszakban, Budapesten, Magyarlónán, Kolozsváron stb.

Csodálatosan megkomponáltnak nevezte a tárlatot Kötő József színháztörténész, és a XX. század ‘30-as éveinek jeles rendezője, Horváth Árpád által megjelentetett interjúkötetre utalt. – Kiváló rendezői szemmel már akkor felfedezte, hogy Kiss Manyi rendkívüli egyéniség, és megvallatta őt arról a hitről, elképzelésről, amit a pályáról épített magában. Kiss Manyi pedig így fogalmazott: „én még egy sort sem olvastam a szerepeimhez. Vagy beletalálok, vagy úgyis hiába. Azt mondom, ami bennem volt” – részletezte Kötő. Kiemelte: Kiss Manyi Magyarlónán született, igazi világának és habitusának kialakulását tekintve azonban Zágoné volt a döntő szerep. A mesterséget Kolozsváron tanulta; már ekkor népszerű, a közönség által szeretett művész volt, az 1927–28-as évadban 140-szer lépett színpadra. 1928-tól Magyarországon a Babszika-szerepkör társult hozzá („jaj, de jó a habos sütemény”) hosszú ideig, nagyobb szerepei különösképpen a második világháború után következtek. – Bodnárné szerepében sűrűsödött össze mindaz, amit magával vitt Erdélyből – hangsúlyozta a színháztörténész.

Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora többek között az EMKE Szabédi emlékház munkatársainak mondott köszönetet, amiért felvállalták a Kiss Manyi-hagyaték gondozását, valamint a mindenkori közönségnek, hogy a gyűjtemény folyamatosan gazdagodhat. A molinókra nyomtatott fényképek eredetének ismertetése után – a Györkös Mányi Emlékház zongorájára helyezett emléktárgyak közül – egy Kiss Manyit ábrázoló puzzle-t mutatott be, mint mondta, az akkoriban oké néven ismert társasjáték a színésznők kedvenc elfoglaltsága volt, ezt játszották a próbák és az előadások szünetében.

A Kiss Manyi centenáriumi emlékév tiszteletére rendezett tárlat április 13-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között tekinthető meg az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii u. 5/1. szám).

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés