ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Kiss Jenőt Pro Urbe díjjal tüntették ki

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
20210426_foto_VargyasiLevente_Szent_Gyorgy_Nap_ProUrbe_dij_AntalArpad_KissJeno.jpg

Pro Urbe díjjal tüntették ki Kiss Jenőt, a 30. Szent György Napok keretén belül. Kiss Jenő 2008 és 2013 között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület székelyföldi alelnöke volt, valamint 2005-ben Monoki István díjjal tüntettük ki.

A 30. Szent György Napokat a hétvégén a Krisztus Király római katolikus plébánián szervezték, ahol áldással, díjátadóval és koncerttel ünnepelték a várost és védőszentjét. Dávid György plébános köszöntő beszédében rámutatott: „ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk útjainkat, tudatosabbak legyenek lépteink, a jót és értékeset célozzák elindulásaink”. Az eseményen elhangzott a Szent György Napok himnusza, majd Antal Árpád polgármester megnyitotta „az idei rendkívüli rövid Szent György Napokat”.

„A rendkívüli idők mindannyiunktól rendkívüli helytállást követelnek, de a város védőszentje nincs egyedül az őrhelyén, sokan állnak mellette, akik szüntelenül vigyázzák, tanítják, nevelik, ösztönzik, inspirálják a közösséget. Példaképek, akik előttünk járnak, lámpás emberek, világítótornyok, igazodási pontok” – fogalmazta meg Antal Árpád, aki átadta az idei Pro Urbe díjat Kiss Jenőnek, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatójának, akinek „vigyázó tekintete, tevékeny élete, nevelő, tanító és közösségformáló munkája nélkül mindannyian szegényebbek lennénk”.

Kiss Jenő méltatását utódja, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár mostani igazgatója mondta el, és hangsúlyozta: a díjazott a szakmai kiállás mellett markáns szerepet vállalt a közéletben is, intézmények, szervezetek, kiadványok, szakmai fórumok alapítása, indítása, megerősítése fűződik nevéhez. Neki köszönhető többek között a Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület megalapítása, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület könyvtári szakosztályának létrehozása és a Kolozsvári Heltai Alapítvány kuratóriumának tagjaként meghatározó szerepe volt a könyvtárszakma és az erdélyi magyar közművelődés fellendítésében. Kiss Jenő elmondta, megtisztelő számára a város Pro Urbe díjasai közé tartoznia. 

Az idei díszpolgári cím átadását követően a résztvevők virtuóz és szenvedélyes komolyzene-hangversenyt hallgathattak meg a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum egykori diákjainak előadásában, Szőcs Botond zongorajátékát Péter Ervin fuvolán, Csoma Attila tubán és Grosar Paul trombitán kísérte. 

 Forrás: maszol.ro, 2021. április 26.  

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés