Kilencedjére is keresik Erdély legszebb magyar dalát!

lemd

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén IX. alkalommal hirdette meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak, legyenek akár amatőrök avagy hivatásos zenészek. A pályázat célja az, hogy elősegítse a minőségi, magyar nyelven írt, hazai dalok születését, illetve hogy olyan tehetségeknek nyújtson bemutatkozási lehetőséget, akik egyébként nehezebben kapnak nyilvánosságot.

Pályázni lehetett egyszemélyes produkcióval és zenekarral is, műfaji megkötés nélkül. A pályázó zenészek és zenekarok jelentkezését a Legszebb Erdélyi Magyar Dal: az év felfedezettje kategóriába várták. Fontos megemlíteni, hogy hangsúlyt fektettek a már sikeres zenekarokra is, hisz a középpontba a DAL kerül. A pályázó zenészek és zenekarok tehát lehetnek teljesen amatőrök, avagy már jól ismert zenészek. A korhatárral kapcsolatban szintén nincsenek megkötések. A felhívásra bármilyen zenei stílusban lehet nevezni, sőt, kifejezetten bátorították az underground stílusokban alkotókat, hogy dalaikkal színesítsék a hazai zenei palettát.

Másik kategóriában a közönség is teret kapott: a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023 címre a rajongók által lehet dalokat nevezni. A címre nevezett dalok közül a zsűri szakmai szempontok alapján kiválasztotta a legjobb négy dalt, amelyek közül közönségszavazás segítségével dől el, hogy melyik lesz Erdély legszebb magyar dala. Az egyetlen szabály az, hogy csak erdélyi zenekarok 2022. január 1-e után megjelent dalait lehet benevezni a versenybe.

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal: az év felfedezettje kategória döntős dalai:

3AD - Naplemente a vonaton 🌅
Szolga Barbi - Ott a pont 🎤
Oncsi - Fájt 🎼
Oncsi - Merengő ✨
Blanka & The László - Még akkor is... 🎶
illetve A Csajod zenekar – Fülem befogtam című dala is bekerült a döntőbe, de a zenekar  szakmai alázatból visszalépett, mivel az előző évadban már szereztek címet a versenyben és ezt így látták jónak. 

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023 kategória döntős dalai:

A fülem befogtam! – A Csajod 👍 (LIKE)
Merengő – Oncsi ❤️ (IMÁDOM)
Folyó – Szakács Erika 😮 (WOW)
Úgymintrég – Szintaxis 🤗 (ÖLELÉS)

A gálaestre 2023. november 4-én, 19:00 órától kerül sor a Planetárium Café-ben. Az eseményen a részvétel díjtalan. Sok szeretettel várunk minden zenekedlevőt! Szurkoljunk együtt a döntős zenekaroknak.