ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Kihirdette idei díjait a Csemadok

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
intezet-logo-100.png

A Csemadok – Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Országos Elnöksége 2009-ben határozott arról, hogy január 22-ét, a magyar kultúra napját országos rendezvényei sorába emeli.

A Csemadok – Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Országos Elnöksége 2009-ben határozott arról, hogy január 22-ét, a magyar kultúra napját országos rendezvényei sorába emeli. 

1989 óta ünnepeljük ekkor a magyar kultúra napját, annak emlékére, Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta a nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát szatmárcsekei otthonában. Az ünnepi alkalomból a felvidéki szervezet Életmű Díjakat ad át az arra érdemes, a magyar kultúrában kiemelkedő életpályát maguk mögött tudó szakembereknek. Az Életmű Díjak mellett idővel az ünnepség további kitüntetések átadásával is bővült, így az elmúlt években már a Közművelődési Díjat, valamint a Fábry Zoltán-díjat is ezen a napon adják át.

Idén 12. alkalommal került volna sor az ünnepélyes díjátadóra, azonban a világjárvány, és ezen belül a Szlovákiában kialakult szükséghelyzet ezt nem teszik lehetővé. Közel egy év óta a virtuális világba száműzetett kultúránk, kulturális életünk, így a Csemadok pótmegoldásként jelenleg csak meghirdeti a díjazottak névsorát, és magukat a díjakat majd egy későbbi időpontban juttatják el az érintetteknek.

Az idei Fábry Zoltán-díjat Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa kapja a sok évtizednyi tevékenységéért és a Csemadokkal való együttműködéséért.
Az EMKE Országos Elnöksége szeretettel gratulál a rangos kitüntetésért Muzsnay Árpádnak, aki hosszú időn keresztül az EMKE partiumi régiójának alelnökségét is vezette.

Forrás:

 https://felvidek.ma/2021/01/egy-hijan-husz-eves-a-kurtos/ 

https://csemadok.sk/folyoiratok/kurtos-2021-1/ 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés