Kiállításmegnyitó és könyvbemutató – Reménység Háza, Brassó

2023. március 30. csütörtök 18.00 óra
Brassó, Reménység Háza
Kiállításmegnyitó és könyvbemutató

Szeretettel várjuk a brassói/barcasági kultúraszerető közösséget a Miszla Art@Csernáton alkotótábor kiállításának megnyitójára, amelyre 2023. március 30-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel kerül sor Brassóban, a Reménység Házában.

Megnyitó beszédet mond Sántha Imre Géza művészettörténész, Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa.

Tizenhat magyarországi és székelyföldi képzőművész részvételével tartották meg 2022. július 6-17. között, a felsőcsernátoni Malomkertben  a Miszla Art@Csernáton alkotótábort. Kezdeményezője Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, aki korábban szobrászként kapott meghívást a Tolna megyei Miszla-Art Kulturális Központba és Alkotóházba. Kurátor: Uszkay Tekla művészettörténész.

A Tolna megyei Miszla-Art Kulturális Központ és Alkotóház működése példaértékű, hiszen egy kultúraszerető mecénás házaspár, az erdélyi származású Makay Tamás és Makayné Pál Berta tartja fenn. A Csernátonban elkészült alkotások a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonába maradtak.  

*

A kiállításmegnyitó után bemutatjuk Csinta Samu: Bál a romkastélyban című kötetét. 

Ez a könyv nyolc erdélyi főnemesi család túléléséről, hazatérésének körülményeiről és perspektíváiról szól. Olyan erdélyi arisztokrata családok - Bánffy, Barcsay, Bethlen, Kálnoky, a Mikes két ága, Teleki, Ugron - második világháború utáni története körvonalazódik, amelyek többsége a magyar történelem jelentős eseményeinek főszereplői közé tartozott.

Erdély "újranemesítése", az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalása élő, szinte naponta változó folyamat, küzdelem hivatalokkal és az épületeket pusztító természeti elemekkel.

A könyvet a szerző a helyszínen dedikálja!