ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Kiállítás a 130 éves EMKE levéltári anyagából és tárgyi emlékeiből

Forrás: 
Kolozsvári Rádió, 2015. április 25.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

13o éves fennállását ünnepli idén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. Ez alkalomból egész hétvégényi rendezvénysorozatot szerveztek, díjazással és kiállítással egybekötve.  A Györkös Mányi Albert Emlékházban, május 15-ig látogatható az a tárlat, amely az EMKE több mint száz éves történetét mutatja be. A szervezők a lakosság segítségét is kérték különböző tárgyak begyűjtéséhez, ám nagyon kevés EMKE-hez fűződő emlék érkezett, ezért a kiállítás elsősorban dokumentumokon alapul.

Ugyanis, akármilyen hihetetlen, de mindössze három hónapja kutatható az egyesület levéltára, annak is csupán fennmaradt töredéke. Ennek ellenére gazdag anyag került ki a dobozokból, Bartha Katalin Ágnes kurátornak köszönhetően, aki aprólékosan igyekezett, különböző mellékágakon elindulva, mégis csak kiegészíteni a történelmi hiányosságokat. Bartha Katalin Ágnessel beszélgetünk arról, hogyan sikerült kevésbé látványos dokumentumokból egy igazi, gazdag és átfogó történeti-tárlatot szervezni.

Szuszámi Zsuzsa interjúja

A kiállítás hatalmas panókon tekinthető meg, a megfelelő történelmi tudnivalókkal szemléltetve. Tárgyi emlékek is láthatók, például gyufásdoboz, tányér és egyéb apróságok. Mert talán nagyon kevesen tudják, hogy az EMKE neve gyufásdobozon, szivarpapíron, kékítőn, keményítőn, naptárakon, tányérokon is szerepelt egykor. Hatalmas vagyonnal rendelkezett egykoron a magyarság összetartására létrejött szervezet. Kolozsváron, a Bocskai tér sarkán lévő mai vasúti palotát az EMKE építtette, saját pénzéből, virágzó befektetés gyanánt.
 

Kolozsvári Rádió, 2015. április 25.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés