ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Kései elégtétel, Makkai Piroska kiállítása [Audió]

Forrás: 
Kolozsvári Rádió, 2013. október 10.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

M. Makkai Piroska fametszetei láthatók Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban, egy kései kiállítás keretében, hisz Makkai Piroska is azon művészek egyike, akiknek a rendszerváltás előtti 40 esztendőben vagy alig, vagy egyáltalán nem sikerül kiállítaniuk Kolozsváron. Azóta az utókor valamelyest igyekszik pótolni a kényszerű mulasztást, azért is, mert művészeinket újra el kell helyeznünk. Mindazokat, akik a második világháborút követően vakvágányra sodródtak, távozni kényszerültek az országból, vagy a sors fintora miatt kerültek más országba.

Makkai Piroska Kolozsváron végezte tanulmányait, itt is élt rövid ideig, majd a sors többször is beleszólt életébe, végül hosszas nagybányai kitérő után, hol rendkívül gazdag művészeti tevékenységet folytatott, 1956-ban Budapesten telepedett le, 1998-ban bekövetkezett haláláig ott élt. Erdélyt mindig is otthonának tekintette. Hatalmas életművet hagyott hátra, festmények, fametszetek, dúcok, grafikák, írások halmazát, sőt gazdag naplót is. Élete nemcsak drámai és tragikus, de romantikus is volt.

Hagyatékát Deuten-Makkai Réka és Makkai Bence kezeli. A mostani tárlat kései elégtétel a kolozsvári megmutatkozásra. Először a kiállítás kurátorát, Deuten Makkai Rékát hallják a negyvenes és az ötvenes évek művészetéről, majd a hagyaték másik gondozója, Makkai Bence is megszólal.

- hangfelvétel -


Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa

Kolozsvári Rádió, 2013. október 10.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés