Képek, szövegek, hangok

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei.

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei.

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei. A Dombok Fények Mesék – Kép Szöveg Hang – Makkai Bence és vendégei címet viselő rendezvényen Szép András zongoraimprovizációja kísérte Makkai Bence vászonra vetített, fekete-fehér filmetűdként pergő tájfotóit.


Szép András zongorista          Fotó: Mishu Vass

A két éve készülő gyűjtemény digitális változatát a fotóművész több erdélyi szerzőnek küldte el, azzal a felkéréssel, hogy írjanak egy-egy képről. A rendhagyó meghívásból tíz vers és három prózai írás született, a szerzők – Bréda Ferenc, Demény Péter, György Attila, Józsa Márta, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, László Noémi, Lövétei Lázár László, Márkus András, Molnár Vilmos, Muszka Sándor, Váradi Nagy Pál – írásait, sőt, azok román fordításait is elolvashatják a látogatók az ihletet adó képek alatt. „Finom ellenpontot képeznek a szövegek a fotókkal – állapította meg a tárlatot méltató Demény Péter író. – A képeken nem, vagy csak alig szerepelnek emberek, a belőlük kiinduló versekben viszont minden egyes alkalommal megjelenik az ember. Jó párokat alkotnak a fotók a szövegekkel” – értékelte Demény. A szövegeket Marius Tabacu, Mishu Vass és Dobre Nóra fordították románra. Bréda Ferenc úgy fogalmazott: Makkai Bence minden képe „linket ad a transzcendencia fele”, megnyitja a távlatot egy másik dimenzióba.  „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hisz a képzőművészet mindig nagy ihlető az irodalom számára” – summázott Bréda. A kiállítás február 27-éig tekinthető meg a kolozsvári Majális (Republicii) utca 5/1. szám alatti galériában.

T. Koós Imola, Új Magyar Szó, 2012. február 13.