ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Képek, szövegek, hangok

Forrás: 
Új Magyar Szó, 2012. február 13.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei.

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei.

Makkai Bence fotóművész, tizenkét erdélyi költő és Szép András zongoraművész közös alkotását csodálhatták meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház vendégei. A Dombok Fények Mesék – Kép Szöveg Hang – Makkai Bence és vendégei címet viselő rendezvényen Szép András zongoraimprovizációja kísérte Makkai Bence vászonra vetített, fekete-fehér filmetűdként pergő tájfotóit.


Szép András zongorista          Fotó: Mishu Vass

A két éve készülő gyűjtemény digitális változatát a fotóművész több erdélyi szerzőnek küldte el, azzal a felkéréssel, hogy írjanak egy-egy képről. A rendhagyó meghívásból tíz vers és három prózai írás született, a szerzők – Bréda Ferenc, Demény Péter, György Attila, Józsa Márta, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, László Noémi, Lövétei Lázár László, Márkus András, Molnár Vilmos, Muszka Sándor, Váradi Nagy Pál – írásait, sőt, azok román fordításait is elolvashatják a látogatók az ihletet adó képek alatt. „Finom ellenpontot képeznek a szövegek a fotókkal – állapította meg a tárlatot méltató Demény Péter író. – A képeken nem, vagy csak alig szerepelnek emberek, a belőlük kiinduló versekben viszont minden egyes alkalommal megjelenik az ember. Jó párokat alkotnak a fotók a szövegekkel” – értékelte Demény. A szövegeket Marius Tabacu, Mishu Vass és Dobre Nóra fordították románra. Bréda Ferenc úgy fogalmazott: Makkai Bence minden képe „linket ad a transzcendencia fele”, megnyitja a távlatot egy másik dimenzióba.  „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hisz a képzőművészet mindig nagy ihlető az irodalom számára” – summázott Bréda. A kiállítás február 27-éig tekinthető meg a kolozsvári Majális (Republicii) utca 5/1. szám alatti galériában.

T. Koós Imola, Új Magyar Szó, 2012. február 13.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés