ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Kása Zoltán az internet jó és rossz hatásairól

Forrás: 
Krónika, 2012. január 13.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Az internet segít a gyors tájékozódásban, az adminisztrációs ügyintézésben, ugyanakkor elidegenedéshez vezethet, ami pedig a gyerekek nevelését illeti, a túlzott számítógép-használat miatt kevesebbet sportolnak, felületesebb lett a tudásuk, gyakrabban plagizálnak vagy másolnak – hangozott el többek közt szerda este dr. Kása Zoltán, a Sapientia EMTE Kutatási Programok Intézete elnökének Az internet jó és rossz hatásai című előadásában.

Infók az on-line -ról. Kása elsősorban a kezdő internetezőknek tartott előadást
Fotó: Bone Ewald

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában megtartott rendezvényen Kása Zoltán az elsősorban laikusoknak szóló előadásában először az internet kezdetének történetét osztotta meg hallgatóságával. Ami számítógépes szakkifejezések magyarra fordítását illeti, Kása elmondta: nem kell félni tőle, mint részletezte, a szakemberek gyakran attól tartanak, hogy a magyar kifejezés nem fedi az eredeti angol fogalom jelentését. Hozzáfűzte: például a villámposta szó megfelelő fordítása az e-mailnek. Ezt követően kitért az internetkutatásra, tanulásra és a tájékozódására gyakorolt pozitív hatására.

Mint részletezte: korábban ha nyugaton egy tudományos cikk megjelent egy szakfolyóiratban, négy év is eltelt, míg eljutott az információ Kolozsvárra. Kitért az on-line lexikonokra és enciklopédiákra is: mint mondta, a Wikipédiában annak ellenére, hogy bárki szerkesztheti, nincs több hiba, mint egy átlagos lexikonban, ugyanis az információt le lehet ellenőrizni. Hozzáfűzte, a klasszikus lexikonokkal ellentétben az on-line lexikonoknak nincs terjedelmi kötöttsége, így több információt tartalmazhatnak.

Kiss Előd-Gergely, Krónika, 2012. január 13.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés