ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

A középkortól a reneszánszig

Forrás: 
Szabadság, 2011. december 10.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner

Zsúfolásig töltötték az érdeklődők a Györkös-Mányi Albert Emlékházat csütörtökön délután, a Kolozsváros. Milyen város? sorozat Fedezd fel a reneszánsz Kolozsvárt! című, főként iskolások számára hasznos, de minden korosztálynak ajánlott kötet bemutatóján.


FOTÓ: FARKAS BÁLINT – Guttmann Szabolcs és Zsigmond Ilka a bemutatón

A Passaggio együttes reneszánsz táncait követően a szerzők – Koros-Fekete Zsuzsánna és Zsigmond Ilka – elmondták: nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy az első, Kolozsvár középkori arcáról szóló nagysikerű kiadványt követően, időben és térben is tovább haladva, ezúttal a reneszánsz stílusjegyeit kutassák fel a kincses városban, és tegyék mindenki számára elérhetővé, élvezhetővé, játékos feladatok segítségével. Zsigmond Ilka a bemutatót követően lapunknak kifejtette: jóval nehezebb volt ezt a korszakot feldolgozni, mint az előzőt: – A reneszánsz hihetetlenül gazdag időszak, mégis azzal kellett szembesülnünk, hogy alig-alig maradt látható, kézzelfogható nyoma Kolozsváron. Esetleg egy-egy ajtó- vagy ablakkeret, az épületek egyik eldugott sarkában mintegy véletlenül ottfelejtve, elrejtve szem elől, vagy egy rémesen modernizált bank árnyékában. Az erre vonatkozó szakirodalom azonban hatalmas és lenyűgöző, több mint hat hónap alatt több tucatnyi könyvet és dokumentumot olvastunk és dolgoztunk fel, könyvtárak és levéltárak anyagában mélyülhettünk el, és még így sem mondhatjuk, hogy a végére jutottunk volna – mondta el a szerző-szerkesztő.

A kötetet ezúttal is Kürti Andrea karakteres, gyönyörű illusztrációi és Magdó Eszter fotói teszik még értékesebbé, és persze a hátsó borítóba csúsztatott matricák és mellékletek, amelyek a felfedezés izgalmát és örömét kínálják mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni Kolozsvár múltjáról. A könyv beszerezhető a könyvesboltokban, a templomoknál, a Ghibu-líceumban, de megrendelhető közvetlenül a kiadást magára vállaló Donát Alapítványtól is. A bemutató helyszínén a kiállított példányok nagyrésze el is fogyott, hosszú sorok kígyóztak dedikálásért. Guttmann Szabolcs műépítész méltatásában úgy vélekedett: ha több ilyen kiadvány látna napvilágot, valószínűleg jobban odafigyelnénk értékeinkre, és sokkal inkább meg tudnánk becsülni mindazt, amink van.


S. B. Á., Szabadság, 2011. december 10.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés