Jubileumi honismereti konferenciát tartottak

Nagyszántón szervezte meg 25. Partiumi Honismereti Konferenciáját a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság. A tanácskozás fő témái közt szerepelt Nagyszántó 800 éves első írásos említése, mely alkalomból egy emlékművet avattak a művelődési ház udvarán. Ciucur Losonczi Antonius.

A nyitóünnepséget péntek délelőtt tartották, ahol Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke felidézte, hogy a Honismereti Konferencia a társaságuk legmagasabb fóruma. Ekkor mutatják be tagtársaik kutatási eredményeit, amelyeket igyekeznek közzétenni mindenki számára. Átadják a Fényes Elek-díjakat és más kitüntetéseket, köszönő okleveleket. Ekkor tartják meg a közgyűlésüket is, amelyen fontos határozatokat hoznak. Találkoznak mint jó barátok, elbeszélgetnek, mint egy nagy családban szokás a Szatmárnémetitől Temesvárig, Budapesttől Kolozsvárig érő területen élő, tevékenykedő résztvevők. Ugyanakkor a harmadik napi kirándulások is igen tanulságosak, hiszen ezeken keresztül igyekeznek megismerkedni épített örökségünkkel, természeti szépségeinkkel.

A megjelenteket köszöntötte Forró László református püspökhelyettes, Fodor József római katolikus általános helynök, Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Bátori Géza, Bors polgármestere, Széman Péter, az EMKE vezetője, Gaal György, a KLMT korábbi elnöke, Dobosyné Antal Anna, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság alelnöke, Révász Gizella, a Határon Túli Magyar Emlékhelyekért Alapítvány elnöke, Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság tb. elnöke, valamint Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke.

Az üdvözlő beszédek után három Fényes Elek-díjat adtak át: a honismereti nevelésben és ismeretterjesztésben kifejtett munkájáért ebben az elismerésben részesült a Voiticsek Ilona–Voiticsek Árpád nyomdászházaspár, Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke és Széphegyi László építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök.
Könyvbemutatók
Két érdekes könyvbemutató is szerepelt a programban az előadások mellett. A „…hős Váradról mit tudnak a falak?” Nagyváradi épületdíszek című album – melyet Péter I. Zoltán helytörténész méltatott – anyagát Voiticsek Ilona és Voiticsek Árpád fényképezte és szerkesztette elsősorban azért, hogy közkinccsé tegyék szülővárosuk sok esetben rejtett szépségeit. Egy korszak ízléséről, világszemléletéről tanúskodnak szerintük a stukkódíszek, domborművek, címerek, a mosolygó arcok és a félelmetes tekintetű őrző-védő oroszlánfejek. Érdekes megfigyelni, hogy alig találunk ismétlődő formákat, mely tény a korabeli mesterek, tervezők, építészek, szobrászok és háztulajdonosok igényességéről és szakmai hozzáértéséről tanúskodik.

A Kisszántó és Nagyszántó párhuzamos története alapításuktól a 19. század végéig című kötet a Kupán Árpád–ifj. Németi József szerzőpáros munkája, mely „az itt lakók örömére és tanulságára” készült.

www.biharinaplo.ro, 2019. szeptember 9.