Ismerd meg a szórványt! – az EMKE programja

BGA gyerekes Farkaslaka

Ismerd meg a szórványt! – szórvány- és tömbmagyarságbeli gyerekek kulturális tapasztalatcseréje címmel hirdette meg programját az EMKE, melyre még 2019 őszén nyert pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Sajnos, a járvány következtében a program megvalósítását az idei évre kellett halasztanunk, de most igazán sikeresen tudtuk megszervezni.

A program célkitűzése volt, hogy a szórványbeli és a Székelyföldön, tömbben élő magyar gyerekek megismerhessék egymást, illetve egymás életkörülményeit, kultúráját. Bár a tervek kissé nagyobb szabásúak voltak, végül sikerült egy-egy szórványbeli és tömbmagyarságbeli gyerekcsoport (osztály) egymáshoz való utaztatása. Két állandó partnerünk, a szamosújvári Téka Alapítvány és a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület segítségével vontunk be a két osztályt, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum második osztályosai, valamint két tanítónőjük, Fodor Emőke és Molnár Márta, illetve a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola negyedik osztályosai, valamint tanítónőjük, Ágoston Judit és Hadnagy Jolán óvónő, a TÁME elnöke vett részt a programban.

Elsőként a szamosújváriak utaztak Farkaslakára, összeismerkedtek az ottani gyerekekkel, illetve megismerték a települést és a környéket, majd a farkaslaki gyerekek utaztak Szamosújvárra, ahol a viszontlátás örömével töltöttek együtt egy napot, ugyancsak megismerve a várost, az itteni viszonyokat is. A gyerekek egy részének ez volt az első ottalvós kirándulása, ami külön izgalmakkal töltötte el őket.

Fodor Emőke beszámolójából, illetve szóbeli beszámolókból kiderül, hogy a gyerekek igazán jól érezték magukat a két alkalommal, barátságok születtek, reménykedünk benne, hogy a későbbiekben is tartani fogják a kapcsolatot.

Köszönjük a BGA támogatását és a résztvevő pedagógusok segítségét.

bga hosszu