ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Irodalmi délután Szatmárnémetiben

Kölcsey Napok

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium áprilisi hagyományos Kölcsey Napjai az iskola, a fehérgyarmati Kölcsey Társaság, valamint az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége együttműködésének köszönhetően 2011. április 15-én, délután 5 órai kezdettel mindenkihez szólni kívánó irodalmi programmal zárul.

Ennek keretében Jánosi Zoltán egyetemi tanár, a Kölcsey Társaság elnöke és a Nyíregyházi Főiskola rektora Kölcsey és a magyar kultúra címmel tart a vendéglátó iskola névadójáról előadást. Őt követően Csorba Sándor egyetemi tanár, nyíregyházi irodalomtörténész Kölcsey Ferenc barátjáról: Wesselényi Miklósról értekezik Wesselényi és a szatmári rendek konfliktusai címen, majd Márkus Béla debreceni egyetemi tanár zárja az irodalmi délutánt Gellért Sándor költői életútjának felvázolásával. Ez utóbbi előadáshoz kapcsolódik András Gyula színművész versmondása, valamint a Főgimnázium tanulóinak Nagy Gyula irodalom szakos tanár által szerkesztett Gellért-versműsor bemutatása.

Külön programpontja lesz e találkozónak az iskola könyvtárának felajánlott gazdag könyvgyűjtemény átadása. A mostani adományozáshoz hasonló legutóbb a mezőségi Szék település könyvtára magyar állományának gyarapítása céljából történt. Azt is a szatmárihoz hasonlóan a tolcsvai illetőségű Kádas Jánosné Pásztor Katalin szervezte a Tolcsva Jövőjéért Közalapítvány támogatásával.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés