Vetró András szobrászművész és V. Bodoni Zsuzsa grafikus műveiből nyílt ünnepi kiállítás Kolozsváron

Ünnepi kiállítás nyílt a Kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában csütörtökön délután Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész 75. születésnapja alkalmából.

A Vetró András, V. Bodoni Zsuzsa. Rajz, szín, forma című tárlat a szobrászművész, valamint felesége, V. Bodoni Zsuzsa (Kolozsvár, 1951. július 25. – Kézdivásárhely, 2020.) festő, grafikus munkáit sorakoztatja fel.

Az erdélyi képzőművészet területén kifejtett több évtizedes fáradhatatlan munkássága elismeréseként díszoklevelet adományozott Vetró Andrásnak a Kolozs Megyei Tanács részéről Vákár István, a megyei tanács alelnöke. „Az október 1-ig látogatható kiállítás a transzilvanizmus valódi jelképe, az összetartozó Kolozsvár és Székelyföld tengely újabb megnyilvánulása, egy példaértékű, hittel és alázattal végigjárt művészi életútnak a tanúi lehetünk” – fogalmazott Vákár István.

A megnyitón Lucian Năstase-Kovács, a múzeum igazgatója, Iacob Attila művészettörténész, kurátor, Deák Ferenc műkritikus, Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője is méltatta a művészek alkotásait. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke életműdíjat adott át a művésznek, Bogdán Zsolt színművész Kányádi Sándor Noé bárkája felé című versét mondta el, valamint részletet Hamvas Béla Öt meg nem tartott előadás a művészetről című írásából.

„Vetró András szobrászatában, de nevelői és közéleti megnyilvánulásaiban is vezérelv, hogy a folyamat fontosabb, mint a kész mű. Választott városa, Kézdivásárhely terei, parkjai benépesültek nemzetünk jeleseinek szobor-arcmásával, „akik” furák, darabosak, szúrós tekintetűek, karcosak-harcosak, a történelem darálóját kiálltak, műteremből, szoborerdőből végleg kiszabadultak, „akik” már saját életüket élik” – olvasható Vargha mihály szobrászművésznek, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának írása Vetró Andrásról az artportal.hu honlapon.

 

Krónika, 2023. szeptember 08.