ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Húsz év az EMKE történetében plakáton, könyvekben, fotókon

Forrás: 
Szabadság, 2011. augusztus 18.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang
 

Plakátok, oklevelek, meghívók, fényképek, újságcikkek, könyvek és folyóiratok révén ismerhetik meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) újraalakulása óta eltelt húsz évét mindazok, akik betérnek a Györkös Mányi Albert Emlékházba (Majális/Republicii u. 5/1. sz.): Az újjászületés krónikája – az EMKE 20 éve dokumentumokban elnevezésű tárlatot kedden délután, a Kolozsvári Magyar Napok keretében nyitották meg. A gazdag gyűjteményből szervezett válogatás mellett az érdeklődők a zenetanár-festőművész, Györkös Mányi Albert festményeiből is megtekinthetnek több munkát. Kiállították ugyanakkor az 1910-ben megjelent Az EMKE megalapítása és negyedszázados működése című könyvet is, amelynek összeállítása Pákéi Sándor József alelnök-főtitkár nevéhez fűződik, és az egyesület „25 éves örömünnepére jelent meg”.
 
Kiállításokkal, zenei eseményekkel, könyvbemutatókkal kapcsolatos plakátokat
is szemügyre vehettek az érdeklődők – fotó: Kiss Gábor
 
Bevezetőjében Dáné Tibor Kálmán EMKE-elnök utalt arra, hogy a kiállítás összeállításakor az elmúlt húsz év eseményeiből, a teljesség igénye nélkül kívántak egy csokorra valót bemutatni. Mint mondta, a nemzeti érzület erősítése érdekében 1885-ben megalapított, majd a magyar közösségnek hála a két világháború közötti időszakban is fenntartott Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet a kommunista hatalom 1947-es intézkedése sem tudta eltüntetni, „továbbra is ott élt a lelkekben, főnixmadár módjára pedig újraalakulhatott 1991-ben. Megjegyezte: jelentős múlttal büszkélkedhet az egyesület az erdélyi magyar civil társadalom felélesztésében való szerepvállalásért, amiért külön köszönet illeti Dávid Gyula tiszteletbeli elnököt, valamint Kötő József főtanácsost. Dáné Tibor Kálmán reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező húsz év is ugyanilyen gazdag lesz, mint az elmúlt időszak, amelyből a magyar közösségek továbbra is profitálhatnak.

Dávid Gyula hangsúlyozta: az EMKE úgy akart országos magyar kulturális egyesület lenni, hogy egyrészt integrálni tudta azokat a szervezeteket, amelyek önszerveződésből, vagy éppen az egyesület biztatására, kezdeményezésére jöttek létre, hagyva, hogy közben megőrizzék a szuverenitásukat. – Az erdélyi magyarságot egyféleképpen lehet összefogni, és ebben az EMKE példát mutatott: integrálni mindenkit, aki ugyanazt a célt akarja szolgálni, tiszteletben tartva mindenkinek az egyéniségét – magyarázta Dávid Gyula.

Kötő József utalt arra, hogy függőlegesen és vízszintesen is sikerült jelentős eredményeket felmutatni: egyrészt az országos hatáskörű szövetségek létrejöttének ösztönzése révén, amelyek a minőségi kultúra megteremtésének lettek a műhelyei (Romániai Magyar Dalosszövetség, Barabás Miklós Céh), másrészt pedig a fehér folt program kidolgozásával, hogy önálló civil szervezet jöjjön létre minden magyarlakta településen. Számos területen vállalt még szerepet az EMKE: közgyűjtemények kialakítása – a Szabédi-házban és a Györkös Mányi Albert Emlékházban –, magyar tanintézmények létrehozásának ösztönzése, az EMKE-díjak révén a művelődési szféra értékalkotóinak kitüntetése stb.
 

Ferencz Zsolt, Szabadság, 2011. augusztus 18.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés