ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Horváth Bálint zeneszerzői estje

Horváth Bálint zeneszerzői estje – plakát

Horváth Bálint budapesti zeneszerző, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa és a budapesti Weiner Leó Konzervatórium tanára szerzői estjére kerül sor 2018. június 20-án, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.
A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgető-sorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. Ez alkalommal főként újabb műveit hozta el: DEAC No. 3-4, Suite, Két dal Orbán Ottó verseire, Lento, Vízbe dobott kő, ám néhány régebbi zongorakíséretes dal is elhangzik majd.
Az est közreműködői: Juhász Orsolya Anna szoprán (Budapest), akinek hangját már az előző esteken is megcsodálhattuk, Réman Zsófia (fuvola, altfuvola), aki kolozsváriként jelenleg Budapesten működik szólistaként és rangos együttesek tagjaként. Zongorán maga a szerző játszik. Szeretettel várunk mindenkit!
***
A művek komponálása idején Horváth Bálint az NKA Alkotói Ösztöndíjának támogatottja volt.
***
Az esemény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja
***
Horváth Bálint zeneszerző 
1986-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben vehette kézbe. A DLA (Doctor of Liberal Arts) doktori fokozatot 2016 júniusában szerezte meg A kolinda és megjelenési formái a huszadik század román és magyar műzenéjében című tézissel, amelynek programvezetője Jeney Zoltán, témavezetője Vikárius László volt.
Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: a Budapesti Őszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Mini Fesztiválon, a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein; többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest, a THReNSeMBle, a New York-i New Juilliard Ensemble, vagy a kolozsvári Ansamblul AdHOC előadásában.
2014-től a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, 2016-tól pedig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen zeneelméletet, formatant és szolfézst oktat. 2014-től az Editio Musica Budapest szerkesztője, külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is számos országos pályázat díjazottja.
***
Juhász Orsolya Anna kóruskarnagy, énekművész 
1986-ban született Budapesten. A budapesti Városmajori Gimnázium ének-zene tagozatán végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetében Szolfézs-zeneelmélet tanárként és Karvezetőként nyert képesítést 2008-ban, amelyet 2011-ben Kóruskarnagy-művész-szakos diplomával egészített ki.
Működött a Magyar Rádió Gyermekkórusa asszisztenseként, szolfézst és zeneelméletet tanított a Kittenberger Kálmán Művészeti Iskolában és a Weiner Leó Konzervatóriumban. Alapító karnagyként vezette a nagymarosi Maroska Gyermekkórust és – jelenleg is – a Nagymarosi Férfikart. Interaktív zenei foglalkozásokat vezet a budapesti Művészetek Palotájában. Nemzetközi kurzusok résztvevője volt és folyamatosan dolgozik együtt kortárs zeneszerzőkkel, nevéhez számos ősbemutató kötődik.
***
Réman Zsófia fuvolaművész
Tíz évesen kezdett fuvolázni a kolozsvári Sigismund Toduta Zenelíceumban, Vasile Gocan tanítványaként. 2015-ben a győri Varga Tibor Zeneművészeti Intézet fuvolaművészi mesterszakán Jóföldi Anett és Ittzés Gergely növendékeként diplomázott. 2014-ben féléves részképzéssel Németországban tanult Michael Faust és Udo Mertens osztályában. 2016-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneművésztanári diplomát szerzett.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés