ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Györkös-kiállítás a Györkös-házban

Forrás: 
Szabadság, 2013. május 31.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Györkös Mányi Albert festőművészre és klarinéttanárra emlékeztek szerdán délután, halálának 20. évfordulója apropóján a Majális utcai Györkös-emlékházban. Kós Katalin, a ház ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Györkös-Mányi Imrét, a művész unokaöccsét is, majd Dáné Tibor Kálmánnak adta át a szót. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke kitért arra, hogy az emlékház átvétele egybeesett azzal az idővel, amikor ő az EMKE-nél kezdett dolgozni.


Kántor Lajos, Kiss László András, Kós Katalin és Dáné Tibor Kálmán - ROHONYI D. IVÁN

– Volt abban valami sorsszerűség, hogy 1993. július 1-jén „szegődtem el” az EMKE-hez, míg Kiss Jenőnek 1947. július 1-jén kellett megválnia az egyesület elnöki tisztségétől, mert a vörös diktatúra vasmarka összeroppantotta az intézményt. Csak később jöttem rá, hogy az EMKE számára mekkora ajándék ez a ház. Öt éve pedig, amióta felvállaltam az elnökséget, a felelősség súlyát is érzem. A Györkös-házban most a zene és a képzőművészet ad egymásnak rendszeresen találkát, hangulatos, otthonos művészeti központként szolgál, s a kolozsvári magyarság egyik kedvenc kulturális helyévé vált – magyarázta Dáné Tibor Kálmán, majd Kós Katalin érdemeit méltatta, aki felelősségteljes hivatásnak tekinti a ház zavartalan működésének biztosítását. – Az EMKE országos vezetősége mindig is támogatott bennünket, mindig a györkösi szemléletnek megfelelően cselekedett. Biztos vagyok abban, hogy ha élne, Györkös Mányi Albert is jól érezné magát ebben a házban – összegzett Dáné.

Kiss László András művészettörténész, az est folyamán megnyitott Györkös-kiállítás szakkurátora rendhagyónak nevezte a tárlatot, hiszen az nem csak Györkös-festményeket, hanem a művész végrendeletét, Nichita Stănescuhoz írt levelét, a képzőművészeti alkotások kapcsán keletkezett epigrammáit stb. is magába foglalja.

Kántor Lajos irodalomtörténész megjegyezte: boldog emberre és boldog életre emlékezünk. – Három ok miatt lehetett boldog Györkös Mányi Albert: életét a művészetnek – a zenének és a képzőművészetnek – szentelhette, állandóan szoros kapcsolatot ápolt szülőföldjével, Tordaszentlászlóval, és mindig barátok között élhetett. Boldog élete boldog utóéletben folytatódik – hangsúlyozta Kántor Lajos.

A résztvevők egy finom pohár bor mellett, Xantus Gábor Hó alatt álom (1992) című portréfilmjét megtekintve folytathatták az emlékezést. A kiállítás június 26-ig, hétköznapokon 13 és 17 óra között tekinthető meg a Majális/Republicii utca 5/1. szám alatti emlékházban.

Nagy-Hintós Diana, Szabadság, 2013. május 31.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés