GYÖRKÖS 100 | Kiállítás és katalógusbemutató Marosvásárhelyen

Györkös 100 Marosvásárhely

A kiállítás megtekinthető 2022. július 3-ig a következő órarend szerint:

  • kedd-péntek: 9:00–16:00
  • szombat: 9:00–14:00
  • vasárnap: 9:00–13:00

***
GYÖRKÖS 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez az EMKE Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékháza, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével.

A programsorozattal az a célunk, hogy az alkotó teljes életművét árnyalatok és művészettörténeti elemzések tükrében mutassuk be és ismertessük meg. Jelen legyenek Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, ugyanakkor művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassuk.

Az emlékév nyitóeseményeként egy nagyszabású életműkiállításra került sor a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban, amelynek alkalmával bemutattuk az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című, az eseményhez kapcsolódó három nyelvű, hatvan színes reprodukciót tartalmazó katalógust is. A nyitóesemény folytatásaként a Györkös Mányi Albert Emlékházban ismertettük a Györkös Mányi Albert metszetei című albumot, amely a Polis kiadó gondozásában jelent meg 2021 év végén. Az eseményen a jelenlévők megtekinthették a művész fametszeteiből készült válogatást.

A rendezvénysorozat második állomása a Maros Megyei Múzeum, ahol a közönség egyrészt az emlékház gondozásában lévő olajfestményekből, másrészt magán- és köztulajdonból származó és az emlékév kiállításaira felajánlott alkotásokból tekinthet meg egy válogatást a 2022. május 3-án, kedden 18 órakor megnyíló tárlaton. A megnyitón bemutatjuk a fentebb említett kiadványokat is.A megnyitón felszólalnak:
• Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója
• Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere
•  Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora

Közreműködik: Domahidi Zsuzsa fuvolaművész
***
Szeretettel várunk mindenkit!
***
Helyszín: a Maros Megyei Múzeum Régészeti és Történeti osztályának várbeli kiállítótere (Marosvásárhelyi Vár, Avram Iancu u. 2.).
***
A rendezvény szervezői az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Maros Megyei Múzeum.
***
A rendezvénysorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Carola Egyesület
Együttműködők: Maros Megyei Múzeum, valamint azon belföldi és külföldi személyek, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.

Az esemény Facebook-oldala
Facebook-oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja
Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Maros Megyei Múzeum