GYÖRKÖS 100 | Kiállítás és katalógusbemutató

györkös 100

A kiállítás megtekinthető 2022. április 17-ig, szerdától vasárnapig naponta 10-17 óra között, a kolozsvári Művészeti Múzeumban.
***
GYÖRKÖS 100
címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervez az EMKE Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékháza, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével.

Az emlékév célja, hogy az alkotó teljes életművét árnyalatok és művészettörténeti elemzések tükrében mutassuk be és ismertessük meg. Egyszerre legyenek jelen Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, de törekszünk arra is, hogy eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassuk.

Az emlékév nyitóeseménye egy nagyszabású életműkiállítás, amelyet a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban nyitunk meg, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának védnökségével, 2022. március 23-án, szerdán, 18 órakor. A közönség egyrészt az emlékház gondozásában lévő olajfestményeket, másrészt magán- és köztulajdonból származó és a kiállításra felajánlott alkotásokat tekinthet meg.

Felszólalnak:
•    Dr. Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum menedzsere
•    Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, a rendezvény védnöke
•    Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke
•    Dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke
•    Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka
•    Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítás szakkurátora
•    Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a kiállítás társkurátora, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője

Az eseményen ismertetjük az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című katalógust is. 

Szeretettel várunk mindenkit!
***
A rendezvénysorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia
Együttműködő intézmények és személyek: Kolozsvári Művészeti Múzeum, Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár, Maros Megyei Múzeum, Erdélyi Művészeti Központ, Erdővidék Múzeuma, tordaszentlászlói református egyházközség és Művelődési Ház, Györkös Mányi Albert Emlékház Egyesület, Tóth Klára, Tóth Orsolya, Dáné Tibor Kálmán, valamint azon belföldi és külföldi személyek, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.

Az esemény Facebook-oldala
Facebook-oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja
Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Kolozsvári Művészeti Múzeum – Muzeul de Artă Cluj