ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

GYÁSZHÍR – elhunyt Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
DSC_0324.jpg

Az EMKE Országos Elnöksége és munkatársai megrendülten értesültek róla, hogy Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal vezetője, „motorja”, életének 70. évében elhunyt.

Huszár László a felvidéki Rétén született, Szencen érettségizett, majd 1989-ben nevelőtanárként végzett a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán, 2008-ban pedig kulturális mediátor diplomát szerzett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, Budapesten. 1977-től tevékenykedett a Csemadok országos, illetve területi szervezerteiben, közművlődési munkásságát az 1990-es változás után teljesítette ki. 2003-tól kezdeményezője volt a Csemadok Művelődési Intézete megalakításának, melynek 2007-től igazgatója, majd 2012-től az ennek jogutódjaként működő Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetet igazgatta. A felvidéki értéktármozgalom meghatározó személyisége, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal (KKK) egyik alapítója volt. Halálát minden valószínűség szerint a koronavírus-fertőzés következtében fellépő szövődmények okozták.

Kevés határon túli művelődésszervező mondhatja el magáról, hogy ötödfél évtizedet töltött el a magyar közművelődési élet szolgálatában – írja róla Dáné Tibor Kálmán volt EMKE-elnök, a KKK egyik alapítója. Főszervezője volt a Csemadok négy országos rendezvényének (Duna Menti Tavasz, Bíborpiros szép rózsa, Ipolyi Arnold mesemondó verseny, Országos Citeratalálkozó), létrehozta és igazgatta a Felvidéki Magyar Értéktárat, valamint a szlovákiai magyar Népzenei Adattárat. Kezdeményezője volt a Kárpát-medencei magyar művelődési intézetek hálózatépítésének, majd pedig a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal létrehozásának, melynek ügyevezetőjeként jelentős szerepet játszott nemcsak a Felvidék, hanem az egész Kárpát-medence magyar közösségeinek közművelődése érdekében.

Huszár László értékmegőrző, kultúraközvetítő és -teremtő munkásságával fontos, emblematikus, és a közművelők számára követendő személyisége lett a Kárpát-medencei magyar közművelődési életünknek – olvashatjuk róla Széman Péter jelenlegi EMKE-elnök méltatásában. 2015-ben tüntette ki az EMKE Díszoklevéllel a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalt, mellyel nagy mértékben Huszár László munkáját ismerte el.

Nyugodj békében, Laci!

 

 

Fotó: EMKE/SzER, Széles a Duna népzenei találkozó, Kecskemét, 2016.

Forrás:

Széman Péter EMKE-elnök
Dáné Tibor Kálmán korábbi EMKE-elnök
atempo.sk
bumm.sk
dunaszerdahelyi.sk
gomorilap.sk
korkep.sk
ma7.sk
parameter.sk
u
jszo.com

 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés