ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Gally A. Katalin, az árnyalatok festője

Forrás: 
Szabadság, 2013. április 26.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

– Ha a képeken érzékelhető kéket, zöldet, vöröset közelről megnézzük és elemeire lebontjuk, láthatjuk, hogy összetevőik tompa, élettelen színek. Ezekből az árnyalatokból épülnek fel érzékeny és finoman színezett képei. Festményeinek ereje és határozottságuk ebből a színtudományból ered – magyarázta Székely Sebestyén György művészettörténész szerdán délután, Gally A. Katalin festészeti és grafikai tárlatának megnyitóján az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában. Hozzáfűzte: a kiállító művész képeinek üzenetét a korántsem hivalkodó színtudás és az absztrakt gondolkodás teszi igazán kifejezővé.


Székely Sebestyén György, Gally A. Katalin és Kós Katalin - ROHONYI D. IVÁN

Ebbe a különleges világba tekinthettek be az emlékházba betérők, akik az erdélyi magyar művészet egyik visszatérő sajátosságával, a társadalom és az emberi értékek féltésével is szembesülhettek az alkotások nézegetése közben. – A kisebbségi lét fokozottan érzékennyé teszi az erdélyi művészeket a társadalom ökológiai szemléletére – mondta továbbá Székely Sebestyén György, utalva Gally A. Katalin munkáira, amelyek a társadalom és a természet hasonlatosságát fejezik ki. Az értékek iránti nosztalgia révén pedig, amely közben folyamatosan jelen van a művészetében, reményt, bátorítást nyújt a közönségnek – „továbbörökít, és ha kell, újraéleszt”.

Kós Katalin, az emlékház vezetője emlékeztetett: a kidei születésű Gally A. Katalin tagja a Barabás Miklós Céhnek és az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesületének, a csoportos kiállítások mellett pedig – grafikai és festészeti szalonok Kolozsváron, az alkotótáborokban készült munkákat felvonultató tárlatok Magyarországon és Németországban stb. – az évek során 11 alkalommal mutatta be munkáit egyénileg, Kolozsváron, Tordán és Nagybányán.

A tárlat május 15-ig, hétköznapokon 13-tól 17 óráig tekinthető meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii u. 5/1. szám), április 30-án, május 8-án és 15-én pedig, 15 és 17 óra között tárlatvezetést tart a művész.

Ferencz Zsolt, Szabadság, 2013. április 26.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés