ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Felhívás az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiválján való részvételre

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
kep.jpg

A nemzeti újrakezdés éve alkalmából, emlékezve Gion Nándor író születésének 80., Szeli István író születésének 100., Munk Artúr író születésének 130., Lányi Ernő zeneszerző születésének 160. évfordulójára a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta Önkormányzata közreműködésével, XXV. alkalommal rendezi meg az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, 2021. május 21-e és 23-a között, amelynek idei díszvendége Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg – a fesztivált a 2020-as évben el kellett halasztanunk.

Meghívásos pályázat révén még a 2020-as évben, nyolc a Kárpát-medencében élő fiatal költőt keresett fel a szervezőbizottság a kötelező vers megírására. A beérkező versek közül Verebes Ernő dramaturg, költő és Török Máté verséneklő ajánlása alapján a szervezőbizottság Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeményét választotta kötelező versnek. Megzenésítésre ajánlják még Áfra János: Összeroskad, Marcsák Gergely: Fekete-Tisza, Shrek Tímea: Hidegfüst és Vida Kamilla: Utópia és uzsonna egy kertben, mely a versailles-i kastély kertjének pontos mása költeményeket – mivel a 2020-as évben a rendezvényt elhalasztottuk, így a 2021-es évben ugyanezek a versek felhívásunk tárgyai.

A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen, ezek közül az egyik Oláh K. Tamás: az órák lehetősége című költeménye legyen, kettő versenyszám pedig szabadon választott vers (a versenyzők figyelmébe ajánljuk a mellékletben található fiatal költők alkotásait).

A versenyt 2021. május 21-én a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében a műfaj legkiválóbb képviselőiből álló zsűri előtt rendezzük meg.

Amennyiben a járványhelyzet nem teszi lehetővé, úgy a versenyt online formában tartjuk meg. Ebben az esetben a versenyzőket arra kérjük, hogy videófelvétellel rögzítsék előadásaikat (versenként külön-külön videót készítve) és azt küldjék meg a szervezők részére 2021. május 14-éig. A videókat a zsűri pontozza és így alakul ki a verseny sorrendje. A beküldött videókat elérhetővé tesszük a szervezők youtube-csatornáján, ahol a verseny eredetileg meghirdetett napjától lesznek elérhetők.

Értékes nyeremények várnak a legjobbakra, fellépési lehetőségek és tárgynyeremények!

A verseny fődíjai: 1. díj: 60 000 dinár; 2. díj: 45 000 dinár; 3. díj: 35 000 dinár. A díjakat vásárlási utalvány formájában osztjuk ki. Az első díjazott fellépési lehetőséget kap a fesztivál gálaműsorán, amelynek díszvendége a Kaláka zenekar.

A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), dr. Stifner Gábor rádiós szerkesztő, műsorvezető (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest) és Oláh K. Tamás költő, teatrológus, dramaturg (Magyarkanizsa).

Jelentkezni: 2021. május 5-éig lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org, Felhívások menüpont), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési lap is megtalálható.

A jelentkezési lap itt tölthető ki!

Minden versenyzőről várunk egy jó minőségű fényképet is!

A versenyzők számára szállást és étkezést biztosítanak a szervezők. A versenyt rögzítjük és a hangfelvételeket a későbbiekben a televízió sugározza, illetve elérhetővé tesszük az így készült videókat.

Bővebb információ Baráth Hajnal Annánál ([email protected]) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben Varga Tamásnál (+381/24-816-790, [email protected]) kapható.

A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye.

A változtatás jogát a szervezők fenntartjuk!

Forrás: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés