Felcsendül a legszebb erdélyi magyar dal: hat zenekar mutatkozik be a szombati kolozsvári gálaesten

Átadják a Legszebb Erdélyi Magyar Dal nevű pályázat idei díjait szombaton 18 órától a kolozsvári Bulgakov kávéházban.

Bejelentik a Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) című pályázat nyerteseit a kolozsvári Bulgakov kávéházban szombaton 18 órától rendezendő gálaesten. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) által harmadik alkalommal meghirdetett program célja a magyar nyelvű, saját szerzemények írásának és előadásának bátorítása.

„A célunk ugyanaz, mint ezelőtt három évvel: arra ösztönözni az erdélyi zenekarokat, hogy írjanak magyar nyelvű saját dalokat. Azt szeretnénk, hogy ezek az együttesek megismerjék egymást, valamint a különböző régiók zenészeinek találkozási, bemutatkozási lehetőséget nyújtsunk” – mondta el a Krónika megkeresésére Mák Arany, az EMKISZ szervező alelnöke. Hozzátette, a pályázat segít abban, hogy a kevésbé ismert zenekarok is felléphessenek fesztiválokon, lehetőséget kapjanak minőségi hangstúdió-felvételtre, szakmai tanácsadásra a zsűri részéről.

Idén a zenekarok ötven dallal neveztek be a versenybe, a beküldött szerzeményeket két kategóriában (25 év alatti, valamint 25 év feletti) értékelte André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Hary Judit operaénekes és Gábora-Máté Éva zenész. A zsűri tetszését a következő dalok nyerték el: Az volt a kérdés (Ferencz Mari), Hosszú évek óta (Simó Annamária és zenekara), Mit ér (Még 5 perc), Nem számít (Alteregó), Pillantás (Vecker), Piskóta Panni (László Attila), Szemben az árral (Metalon). „Mivel a program harmadik kiadásához érkeztünk, többet szeretnénk adni a versenyzőknek és a közönségnek egyaránt. Ezúttal mind a hat zenekar bemutatkozik még a hivatalos díjátadás előtt, hogy a résztvevők élőben is hallják a dalokat. A másik nagy újdonság, hogy idén az Öröm a Zene magyarországi tehetségkutatónak vagyunk az elődöntője, így az első helyezettünk ennek a döntőjébe kerül” – részletezte a szervező alelnök.

Hozzátette, idén a Cseh Tamás-program (új nevén Hangfoglaló program) által kiválasztott két együttes az amatőr pop-rock-jazz fesztiválon vehet részt, egy zenekar pedig a Székelyföldi Peron Music tehetségkutató fesztiválon. A győztesek az említett partneri kapcsolatoknak köszönhetően bemutatkozási lehetőséget kapnak 23 fesztiválon, valamint 6 stúdiófelvétel elkészítését biztosítja a program.

Mák Arany lapunknak arról is beszámolt, hogy kezdeményezésüknek köszönhetően eddig sok zenekar kapott fellépési lehetőséget, és többen is megköszönték, hogy az ifjúsági szervezet saját dalok írására ösztönözte őket.

Bede Laura, Krónika, 2017. november 11.