ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Erkel Ferencre emlékeztünk

Forrás: 
Szabadság, 2010. szeptember 20.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Hiánypótlónak bizonyult a Kolozsvárról elszármazott zongoratanár, Fancsali János és lánya, Fancsali Emese kamarazene-estje csütörtök este a Györkös Mányi Albert emlékházban, amelynek során a magyar nemzeti opera megteremtőjére, Erkel Ferencre emlékeztünk születésének kétszázadik évfordulója kapcsán, továbbá Hollósy Kornélia énekesnőre, aki az ősbemutatón énekelte a Bánk bán című operából Melinda szerepét. Kós Katalin, az emlékház házigazdája néhány szóban köszöntötte a jelenlevőket, majd bemutatta Fancsali János pályáját.

Fancsali János a szép számú közönségnek elmondta: nem először játszik zenekari műből négykezes zongorára írt darabokat. Műsorukon a Sarolta vígoperából, az Erzsébetből és a Bánk bán című operából hangzottak el részletek, továbbá egy Brassai Sámuelnek ajánlott zongoradarab, a Hattyúdal, amely a Hunyadi László című opera zenei motívumaira épít.

Fancsali János mindegyik műsorszám elé rövid bevezetőt mondott. A Fancsali János és Emese kettőse, a Duo Fresco muzikális játéka hallatán a közönség ízelítőt kapott Erkel kevésbé ismert zenéjéből is, továbbá Erkel egyik kedvenc énekesnőjének, Hollósy Kornéliának művészi pályájáról.

A hangverseny után a 17 kötetes szerző, Fancsali János pár szóban ismertette azt az öt könyvét, amely Kolozsvár zenei életére vonatkozik, illetve azt a CD-lemezt, amelyen kevésbé ismert zeneszerzők négykezes zongorára átírt műveit szólaltatják meg.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés