ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Erdélyi magyar összefogás értékeink védelmében

Forrás: 
rmdsz.ro, 2015. november 19.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Az RMDSZ kezdeményezésére megalapították az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot

Erdélyi magyar összefogás értékeink védelmében – Az RMDSZ kezdeményezésére megalapították az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot

Az erdélyi magyar értékek beazonosítása, ezek felterjesztése az Erdélyi Magyar Értéktárba, valamint a magyarországi értékek közé, kiemelt feladatunk. A mai nap mérföldkőnek számít, nagy lépés ezeréves örökségünk megismertetésére és elismertetésére itthon és külföldön egyaránt – fogalmazott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke november 19-én, csütörtökön azt követően, hogy a Szövetség kezdeményezésére, széleskörű összefogásnak köszönhetően, 11 civil szervezeti képviselő jelenlétében megalapították az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságot (EMÉB) Kolozsváron. Az alakuló ülésen a magyar szakminisztériumot Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály megbízott főosztályvezetője képviselte.

Az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben számtalan olyan kiemelkedő és egyedi értéket teremtett, amelyek otthonunk, az erdélyi magyar emberek munkájának elismert jellegzetességeit tükrözik. Amikor az Erdélyi Magyar Értéktár létrehozásáról döntött az RMDSZ, feladatának érezte mindazon erdélyi magyar érték beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket. Akkor határozottan állítottuk, hogy értékeinknek ott a helyük a Magyar Értéktárban, most pedig az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság megalapításával szakmai keretet biztosítunk vállalásainknak” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Hozzátette: ahhoz, hogy a tevékenység az értékeknek megfelelő szakmai színvonalon folytatódjon, a magyarországi Hungaricum törvény egy olyan bizottság létrehozását írja elő, amelynek szerepe az országhatáron túli nemzeti értékek beazonosítása, ezek megküldése a Magyar Értéktárba. A bizottság tagjait a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tagszervezetei javasolják.

Az alakuló ülésen meghatározott érték-kategóriák területei az épített környezet, kulturális örökség, agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészséges életmód, ipari és műszaki megoldások, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás, az EMÉB tagjai pedig olyan civil szervezetek képviselői, akik Erdély-szerte az említett szakterületen fejtik ki tevékenységüket.

Az RMDSZ felkérésére a következő szervezetek, valamint azok delegáltjai a tagjai az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak: Erdélyi Kárpát-Egyesületet Kovács Lehel István elnök, az Erdélyi Múzeum Egyesületet Sipos Gábor elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet dr. Szémán Péter elnök, a Kriza János Néprajzi Társaságot dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató akadémikus, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét Muhi Sándor, a szervezet Tudományos Tanácsának tagja, a Székely Terméket Márton István, a Hargita megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője, a Transylvania Trust Alapítványt Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületét pedig Sebestyén Csaba elnök.

A Szövetség ügyvezető alelnöke ugyanakkor elmondta, az RMDSZ egy hónappal ezelőtt az erdélyi magyar értékek védelmében összefogást kezdeményezett a MÁÉRT négy erdélyi tagszervezete között, ennek értelmében jött létre november 19-én, csütörtökön az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság.

Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság    Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság    Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

rmdsz.ro, 2015. november 19.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés