ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

EMKE-borklub | Szekszárd – bor és vers

EMKE-borklub – plakát
Meghívottak: Dúzsi Tamás és Vesztergombi Ferenc
 
Időpont: 2018. június 15., péntek, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház
 
Rendkívüli évadzárás az EMKE-borklubban!!!
Dúzsi Tamás és Vesztergombi Ferenc Kolozsváron!
Szekszárd – bor és vers!
 
Kedves Borbarát!
 
Jövő hétvégén felkerül a korona a remek 2017-18-as idényre! Kivételes élményben lesz része annak, aki péntek este eljön a Györkös-házba!
 
Szekszárd a bor és a költők hazája. Bor és vers – e kettő talán nem is ok nélkül jár kéz a kézben. Vers és múzsa!
 
Garay János, Babits Mihály, Mészöly Miklós, Baka István és még sokan mások, mind a Bartina alatti kisvárosban látták meg a napvilágot. Nem lehet véletlen, hogy ennyi költőt szül e város. Bor teszi a költőt? Érdemes rajta elmerengeni. Ebben jön segítségünkre Szekszárd két borász titánja, Dúzsi Tamás és Vesztergombi Ferenc, akik amellett, hogy szakmájuk kiválóságainak számítanak, ugyanakkor gyakorlott versmondók.
 
Dúzsi Tamást már gyermekkorában magával ragadta a szekszárdi dombság, az itt élő gazdálkodó parasztemberek szőlő és bor iránti szeretete. Már jó ideje borászként dolgozott, amikor, a rendszerváltást követően a gazdálkodó nagyszülők munkája után járó kárpótlásként utolsó pillanatban sikerült 3,3 ha kékfrankos szőlőültetvényt vásárolnia. Innen indult a magánvállalkozás, amelyre ma már sikertörténetként tekintünk. Vörös- és fehérbort egyaránt készít, vöröseire kiváltképp büszke, s mintegy mellékesen kiérdemelte, hogy „rozékirályként” tiszteljék. Dúzsi Tamás 2014-ben megkapta Az év borásza díjat.
 
Vesztergombi Ferenc volt az első borász, aki nevet szerzett a régióban – és a régiónak. 1970-ben kezdett el borászként dolgozni, azóta halad előre, megfontolt lépésekkel, nem túlhajtva a fejlesztéseket, kihasználva a kínálkozó esélyeket. Mindig is szigorú, karakteres, érlelésre termett vörösborairól volt híres, de minden bora egyéniség, kifinomult tulajdonságokkal, a csak és kizárólag Vesztergombiékra jellemző stílusban, mert ők vallják, hogy egy pince akkor hiteles, ha van saját stílusa. A szekszárdi borászok közül Vesztergombi Ferenc volt az első, aki – 1993-ban – elnyerte Az év borásza megtisztelő kitüntetést. 
 
7-8 nagyszerű bor, sok gyönyörű vers, történetek Szekszárdról, a két pincéről! 
Jöjjön el Ön is! Tegyük együtt emlékezetessé ezt az estét!
 
Részvételi díj: 30 lej
 
A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket június 13-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.
 
Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős
*
*
Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés