EMKE-borklub | Mészáros László – Tokaj-Hegyalja

Borklub - Disznókő

Időpont: 2023. március 8., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház 
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 70 lej
***
Kedves Borbarát!
Vendégünk egy igazi nagyágyú Tokaj-Hegyaljáról!
Kolozsváron a Disznókő!!!

A Disznókő a Tokaji borvidék ikonikus szőlőbirtoka, a Disznókő „szőlőről” kapta a nevét, melynek első ismert írásos említése 1413-ból származik. Az 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyaljai Album a borvidék három legkiválóbbnak tartott aszú-termőhelye közé rangsorolja. Az elnevezés egy, a birtok szívében található nagy, „vaddisznó formájú kősziklára”, vagy néhány geográfus szerint inkább a szőlőhegy alakjára utal.

Az AXA Millésimes 1992-es tulajdonossá válása óta a jelenlegi birtokszerkezetet több, a borászat körül egybefüggő területen elhelyezkedő történelmi dűlő alkotja. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásnak, a tokaji aszúk készítésében szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Disznókőt ma méltán tartják számon a tokaji nagy borok újjászületésének úttörői között. „Olyan borok készítését tűztük ki célul, amelyekben egyensúlyban van a gyümölcs tisztasága a botritiszes ízek komplex ízjegyeivel, a gazdag ízvilág, koncentráció a frissességgel. Csapatunk termőhelyünk minél alaposabb megértésére törekszik, hogy annak a pontos kifejezését adja egy széles borválasztékon keresztül, a száraz boroktól egészen az eszenciáig” – áll a borászat honlapján.

2005-ben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a Disznókőt „Az év pincészete” díjjal jutalmazta.

Mészáros László birtokigazgató mutatja be a DISZNÓKŐ borait, a következő gyönyörű sorozat segítségével:

  • Disznókő Furmint 2022
  • Disznókő „Inspiration” Tokaji Dry 2021
  • Disznókő Tokaji Késői Szüret 2020
  • Disznókő „1413” Tokaji Édes Szamorodni 2019
  • Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2019
  • Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
  • Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2009
  • Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016

Részvételi díj: 70 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket márc. 6-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős
+40744-699616