EMKE-borklub | Gaál Dóra borász, Bíbor Birtok, Siklós

Borklub_április

Időpont: 2023. április 5., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház 
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 70 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés!
***
Kedves Borbarát!
Vendégünk Gaál Dóra, a siklósi Bíbor Birtok szőlész-borásza!

A Bíbor Birtok Siklóson található, a Villány-Siklósi borvidéken, Magyarország legdélibb fekvésű, legmelegebb, már-már mediterrán jellegű térségében. Villány szinte kizárólagos vörösboros kínálatával szemben Siklós erőteljes arculatát inkább a fehérborok határozzák meg. A Bíbor Birtok szőlész-borásza, Gaál Dóra azonban megpróbálja egy többé-kevésbé átfogó keresztmetszetét nyújtani a pince kínálatának, így a vörösborok kedvelői sem fognak csalódni! Sőt!

Gaál Dóra családi szőlész-borász hagyomány nélkül vágott bele a borkészítésbe, féléves svájci szakirányú gyakorlati ideje alatt kristályosodott ki benne: szeretné ötvözni a fizikai és a szellemi munkát és, hogy vonzó számára a kreativitás, a tőkék és a borok fejlődése, a házasítás, a logisztika – melyik hordóba mi kerüljön, méltó-e rá, mennyi időre, ki kivel házasodjon, ki miben segít a másiknak, hogy jobbat hozzon ki magából?
„Nem mondom, hogy fél év gyakorlattal a hátam mögött nagyon értettem a szakmához. De egy ismerősöm azt mondta, csak olyan munkát vállaljak el, ami lehetetlennek tűnik. Megfogadtam tanácsát, elvállaltam 100 hektár szőlő felügyeletét. Hamar belenőttem, közben szőlész-borász iskolába jártam. […] Voltam alkalmazott szőlészként, voltam alkalmazott borászként. Egy ideje jórészt a saját fejem után megyek szőlész-borászként, bor-bemutatóként.” – vallja Gaál Dóra, majd így folytatja: „Ha borokat hagyunk, hogy kapcsolatba kerüljenek, egymásba olvadjanak, hassanak egymásra, abból valami több születik, akárcsak ha emberek lelkei lennének. Szeretem kísérni a borok fejlődését születésüktől a gyermek-perceiken és a kamaszkorukon át érett korukig, segíteni őket, hogy megmutassák teljes szépségüket, hozzájárulni általuk örömteli perceink megnemesítéséhez.” 

A következő szép borsoron kívül még egy meglepetés is várható:
•    Fehér portugieser 2022
•    Tramini – Olaszrizling 2021
•    Rozé cuvée 2022
•    Kadarka 2020
•    Kékfrankos 2018
•    Merlot 2018
•    Cabernet franc 2019

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket ápr. 3-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős

Az esemény Facebook-oldala