EMKE-borklub | Barcza Ákos borász, Badacsony

Borklub 2023.10

Időpont: 2023. október 4., szerda, este 7 óra
Helyszín: Györkös Mányi Albert Emlékház 
(Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.)
Részvételi díj: 90 lej
Kötelező az előzetes bejelentkezés a lennebb látható címen!
***
Kedves Borbarát!
Tízévesek lettünk!
Ezzel az évadkezdéssel második évtizedébe lép az EMKE Borklub kalandja!!!
Tíz esztendő telt el az első borkóstolónk óta! 2013 októberében még azon izgultunk, hogy meglegyen a novemberi kóstoló, novemberben pedig azon, hogy lesz-e borászunk decemberben. És mind a mai napig így megy ez, azzal a különbséggel, hogy szinte hozzászoktunk ehhez a havonta ismétlődő nyomáshoz. Sőt, már-már hiányzik! Némileg ellensúlyozza ezt a kis feszültséget, hogy jó hírünk támadt a Kárpát-medencében, és sokan már keresik a kolozsvári bemutatkozás lehetőségét! Ezt pedig Neked köszönjük, Kedves Borbarát, aki immár tíz esztendeje hűséggel kitartasz a jó bor ügye mellett. Együtt kóstoltunk, együtt csiszolódott az ízlésünk tíz esztendőn át, együtt vágunk neki a következő évtizednek! Előre hát, a jó bor ügyéért!
Vendégünk a Négy80 borászat Badacsonyból!
Igazi kis családi összefogásként jellemezhetjük a badacsonyi NÉGY80-at, hiszen a Barcza család két nemzedéke is érdekelt már a pince életében. Bár a szőlőművelésnek évszázados hagyományai vannak a családban, a pince csupán 2017 óta palackozza borait. A Négy80 elnevezés a 4,8 m-es sortávolságból ered, melyet más már nem használ, így egyediségénél fogva pincenévnek is tökéletesnek bizonyult. Boraik a Badacsony, a Csobánc és az Örsi-hegy kiemelkedő adottságú, legjobb fekvésű, déli tájolású területeiről szüretelt szőlőből készülnek spontán erjesztéssel.  Az általuk alkalmazott kézműves módszer előnye, hogy a kitűnő minőségű mustból ízgazdagabb, egyénibb borok születhetnek. A tételeket palackozásukat követően 3-12 hónapig pihentetik. Kínálatukban elsősorban fehér fajták találhatók, köztük a jellegzetesen badacsonyi kéknyelű, valamint a szürkebarát és a zeus. Barcza Ákos és fia, Máté az alábbi nyolc tételes kóstolósorral a Négy80 legjavát mutatja be:

  • Pinot noir rozé 2022
  • Kéknyelű 2020
  • Auvergnas gris 2022
  • Rajnai rizling 2021
  • Kobold 2021
  • Rajnai rizling 2019
  • B7 2018
  • Zeus 2020

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket október 2-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.
A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,
Vincze László
programfelelős
***
Az esemény Facebook-oldala

Facebook oldalunk
Közönségünk Facebook-csoportja
A Györkös Ház eseménynaptára