ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

EMKE-borklub

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
borismeret.jpg

Előadó: Barta Károly – Barta pince, Mád – Tokaj-Hegyalja

Időpont: 2016. október 5., szerda, este 7 óra
Helyszín: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Kolozsvár

„Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb és legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király-dűlő. A dűlőt 1664-ben említik első ízben Öreg (Eöreg) Király néven a Rákóczi család szőlőbirtokait összesítő iratban. Nemcsak kivételes fekvésével, hanem a fokozatosan, kőről kőre kirakott teraszaival is kitűnik a tájból. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, és innen származott a Tokaji borvidék egyik legtöbbre tartott bora. Azonban, mint minden különlegességért, ezért is meg kell szenvedni: a köves talaj a meredek lejtéssel együtt rendkívül nehezen művelhető.

Az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű volt, de mivel a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, ezért a második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő. A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, és ekkor kezdődött a dűlő mai napig tartó újratelepítése is.”

A fenti idézet a Barta pince honlapjáról származik. A pince ezen az őszön ünnepli a tizedik szüretet. Ez alkalomból a borászat tulajdonosa, BARTA KÁROLY lesz a vendégünk, aki a következő borsorral fog elkényeztetni bennünket:

2014 Egy Kis Furmint (száraz)
2012 Öreg Király dűlő furmint (száraz)
2013 Öreg Király dűlő furmint (száraz)
2015 Egy Kis Édes Furmint
2013 Öreg Király dűlő édes Szamorodni
2008 Öreg Király dűlő fordítás
+ meglepetés!

Részvételi díj: 45 lej

A helyek száma korlátozott, ezért villámpostán való előzetes bejelentkezés alapján lehet majd részt venni az előadáson. Jelentkezésüket október 3-áig várjuk szeretettel a komedias@gmail.com levélcímen.

A létszám felett jelentkezők várólistára kerülnek. Amennyiben a bejelentkezettek közül valaki le szeretné mondani a részvételt, kérjük, tegye azt meg legkevesebb 48 órával az esemény előtt, hogy a várólistásokat értesíthessük. A könnyebb kölcsönös kapcsolattartás végett kérjük, hogy bejelentkezéskor adják meg telefonszámukat is – természetesen, aki eddig még nem adta meg.

Borbaráti üdvözlettel,

Vincze László
programvezető
komedias@gmail.com

www.emke.ro

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés