EMKE 135 – közgyűlés, táblaavató és díjátadó gála

A 2020-as évben, a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt két alkalommal kellett elhalasztanunk közgyűlésünket és az Erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE Díjak átadását. Hagyományosan az EMKE 1885. április 12-i alakulásához legközelebb eső hétvégén tartjuk ünnepségünket, ez idén április 4-én lett volna. A koronavírus-járvány első hulláma miatt ezt júniusra halasztottuk, majd, mivel akkor arra számítottunk, hogy az őszi időpont külföldi meghívottainknak is kedvezőbb lesz, november 7-re halasztottuk. Sajnos, a járványhelyzet nem javult, de amennyiben rajtunk áll, ezen a dátumon immár megtartjuk rendezvényünket, még ha szűk körben és főként online is.

Az EMKE tagsága szervezetekből áll össze, közgyűlésünkön egy-egy szervezet több személlyel is szokta képviseltetni magát. Mivel nagy létszámú beltéri események nem szervezhetők, idei tisztújító közgyűlésünket, az EMKE elnökségének határozata értelmében elektronikus szavazás útján tartjuk meg. A szavazás eredményét november 7-én délelőtt honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon közöljük.

Az EMKE 2020-ban ünnepli fennállásának 135. évfordulóját, valamint emlékezünk arra, hogy a főtitkári, illetve ügyvezető elnöki, majd rövid ideig elnöki tisztjét betöltő Sándor József 75. éve hunyt el. E két jelentős évforduló tiszteletére emléktáblát avatunk az 1906 és 1945 között az EMKE irodájának is helyet adó reformátusok sarokházának nevezett épület kapualjában (Magyar / 21. Dec. 1989 utca 37. szám) 2020. nov 7-én, szombaton 13:30-kor. Dr. Széman Péter EMKE-elnök köszöntője után Dávid Gyula, az EMKE tiszteletbeli elnöke avató beszédét felolvassa Széman Emese Rózsa, melyet az emléktábla megáldása követ.

Az Erdélyi Oscarnak is nevezett, a közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek kitüntetésére szolgáló EMKE Díjakat ebben az évben a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában (Kétágú templom) adjuk át, 2020. nov. 7-én, szombaton 14 órától.

 

Az avatást és a díjkiosztó gálát a járványügyi intézkedések értelmében szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartjuk meg, a nagyközönség számára online közvetítésben a Facebook-oldalunkon lesz követhető.
A sajtó képviselőit bejelentkezés alapján szeretettel várjuk!