ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Elismerés: a Magyar Kultúra Lovagja lett Ábrám Zoltán

Forrás: 
Székelyhon.ro, 2018. jan. 23.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést kapta szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület két tagja is, Széman Péter elnök mellett a marosvásárhelyi Ábrám Zoltán orvos és egyetemi tanár kapott elismerést.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1999 óta január 22-e környékén, a magyar kultúra napja alkalmából adja át az Egyetemes és a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Kultúra Apródja, valamint Magyar Örökség Serleg kitüntetéseket magyarországi, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Ebben az évben huszadik alkalommal adták át a kitüntetéseket a január 20-ai, a budapesti Magyar Kultúra Napja Gálán. Ez alkalommal a kuratórium 193 felterjesztésből választotta ki azt a 30 személyiséget, akiket lovaggá, illetve apróddá avattak. Ebben az évben az elismerés négy földrész tíz országát érintette.

Kettős EMKE-siker

Idén a kitüntetettek között volt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet (EMKE) elnöke, Széman Péter elnököt, akit a magyar kultúra határon túli ápolásáért ismertek el, valamint a marosvásárhelyi Ábrám Zoltán, az EMKE a közép-erdélyi régió alelnöké, ő a határon túli magyar közösségek megerősítéséért kapta a Magyar Kultúra Lovagja címet. Az indoklás szerint Ábrám Zoltán orvos, egyetemi tanár oktató, kutató és szakíró munkája mellett szerteágazó újságírói és közéleti – ezen belül kiemelten közművelődési – tevékenységet végez. Két tucat könyv szerzője és szerkesztője, s számos tudományos és civil szervezetben vállal feladatot.

1986-ban megalapította és három éven át irányította a Communitas Irodalmi Kört. 1991-ben újságíró diplomát szerzett, cikkei megjelentek számos romániai és határon túli lapban. 2006-tól egyetemi tanár. 2001-2014 között az EMKE Maros megyei szervezetének elnöke, 2008-tól az EMKE egyik országos alelnöke. Kezdeményezésére ünnepelték meg első alkalommal Marosvásárhelyen a Magyar Kultúra Napját 2004-ben, emlékeztek meg a Don-kanyari áldozatokra, állították a marosvásárhelyi Petőfi Sándor szobrot, a székesi Bercsényi László szobrot. Különböző rendezvények, népfőiskolai találkozók és Gyöngykoszorú-találkozók támogatója. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.

A díj folytatásra ösztönzi A díjazott a Vásárhelyi Hírlap megkeresésére elmondta, különösen azért örül ennek az elismerésnek, mert a magyar kultúra napja mindig is kiemelt szerepet kapott az életében, az ő kezdeményezésére ünnepelték meg első alkalommal Marosvásárhelyen a Magyar Kultúra Napját 2004-ben. Bár az EMKE azóta átadta a terepet a profi kultúraszervezőknek, a kezdeményezés emléke ma is él Ábrám Zoltánban. „Az ilyen fajta kitüntetés mindig jól esik az embernek, hiszen aki közművelődési tevékenységet végez, az nem a fizetéséért teszi, hanem a saját szakmája mellett, szabadidejében, így jót tesz, ha elismerik a munkáját. Ugyanakkor egy díj azt is mutatja, hogy haszna volt annak, amit az ember végzett, ezért a folytatásra ösztönöz” – fogalmazott Ábrám Zoltán.

Szász Cs. Emese, Székelyhon.ro, 2018. jan. 23.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés