Elhunyt Essig József fotóművész, operatőr

Az EMKE megrendüléssel értesült a Janovics Jenő-díjjal kitüntetett Essig József fotóművész, operatőr, rendező, televíziós szerkesztő elhunytáról. Nyugalma legyen csendes!

Essig József 1938. június 18-án született az Arad megyei Fazekasvarsándon, evangélikus lelkészi családban. Későbbi pályáját felnőttként, családi fotózással kezdte, majd az 1990-es években fordult a kamera, a mozgókép világa felé. Csép Sándor meghívására hamarosan a kolozsvári televízió magyar adásának operatőre lett, ahol számtalan értékes filmet alkotott mint operatőr, rendező, vagy szerkesztő. Kedvelt műfajai a portré, a filmes eseménybemutató és a dokumentumfilm voltak.

Huszonöt éve indította feleségével, Essigné Kacsó Klárával a zsoboki művésztáborokat, 2001-es nyugdíjazása után megalapította a Reményik Sándor Művészstúdió Alapítványt, az ő kezdeményezésére és főszervezésében indult útjára az évenkénti Reményik-megemlékezések sorozata, melyben mindig partnerként tekintett az EMKE-re. Így rendezett a két szervezet Reményik előtt tisztelgő eseményeket többek között (Kolozsvár mellett) Besztercén és Radnaborbereken, Aradon, Debrecenben vagy éppen Budapesten, illetve legutóbb nagyszabású, egynapos programot Reményik Sándor születésének 130. évfordulóján itt Kolozsváron, melynek összefoglaló filmjeit is ő készítette (megtekinthetők az EMKE YouTube-csatornáján). Ez utóbbi eseménynek a felvidéki és magyarországi programpontjait a járvány miatt későbbre kellett halasztanunk, melyeken Essig József sajnos már nem vehet részt. Ezeket az eseményeket az ő emlékének is ajánljuk majd.

Essig József más szálon is kapcsolódik az EMKE-hez: eseményeink állandó, szerény krónikásaként megörökített számos ünnepi pillanatot, megható vagy felemelő eseményt mind az Országos Elnökség, mind a Györkös Mányi Albert Emlékház rendezvényein. 

Az EMKE 2017-ben Essig Józsefnek a kultúra és civil kezdeményezések területén nyújtott szerteágazó tevékenységéért Janovics Jenő-díjat adományozott.

 

Emléke legyen áldott!

 

 

Forrás:

Katona Zs. József: Essig József méltatása. Művelődés, 2017 erdélyi díjazottjai
emke.ro