ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Elhunyt Almási István népzenekutató

GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
Almasi Istvan emke kgy oscar 2018 (52) reszl.png

Az EMKE Nagy István-díjával 2018-ban kitüntetett népzenekutató, folklorista 2021. március 8-án hunyt el Kolozsváron. Nyolcvanhat éves volt.

Almási István 1934. december 8-án született Kolozsváron. Csaknem fél évszázadon át, 1957-től 2004-ig tevékenykedett a Kolozsvári Folklórintézetben (mai nevén a Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma); tudományos kutatóként ő vitte és képviselte – sokszor egymaga – az erdélyi magyar népzenetudomány ügyét.

Nevéhez fűződik az ismeretlenebb, kevéssé kutatott tájegységek népzenéjének feltárása, mint például a Szilágyság vagy az Érmellék, de végzett kutatásokat a Lápos mentén, Aranyosszéken, a Nyárádmentén, a Kis-Küküllő-Maros közén, a Homoród mentén és Háromszéken is.

Az erdélyi magyar népzenekutatás első számú szaktekintélye volt, aki igen nehéz körülmények között a legmagasabb szakmai és erkölcsi igényeket kielégítő tudományos életművet hozott létre – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia, amely saját halottjának tekinti.

A zenetanárok, karnagyok, előadóművészek részére adományozott EMKE Nagy István-díjat 2018-ban kimagasló, az erdélyi népdalkincs felkutatása és közkincsé tétele irányában kifejtett több évtizedes, tudományos, kutatói, oktatói tevékenysége elismeréseképpen nyerte el.

Isten nyugtassa!

 

Forrás: 

MTI
mandiner.hu 
maszol.ro

    

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés