ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

A doni áldozatok emlékezete

Forrás: 
e-nepujsag.ro
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Három januári megemlékezés az EMKE szervezésében

Az EMKE számára január a hármas megemlékezés hava. Elsején a Petőfi- szobornál tartottak megemlékezést, ahol a 110 éve született és húsz éve elhunyt Wass Albertre is emlékeztek, arra az íróra, akinek nem állhat szobra Marosvásárhelyen és máshol sem. A második esemény a Don-kanyari offenzíva 75. évfordulójára szervezett megemlékezés. A harmadik a magyar kultúra napja, amelynek megünneplésére az EMKE kezdeményezésére 2004 óta kerül sor.

A szerdai sajtótájékoztatón főként a doni megemlékezésről számolt be dr. Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke, Berekméri Róbert történész, levéltáros és Benkő József történész, doktorandusz.

Az offenzíva 75. évfordulója 

Történelmünk egyik legtragikusabb eseményére, a Don-kanyari offenzíva 75. évfordulójára emlékezve a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport és az EMKE Maros megyei szervezete idén is megemlékezéseket szervez. Ez alkalommal két időpontban: január 13-án, szombaton 17 órakor a marosvásárhelyi várban, a Régészeti Múzeum konferenciatermében vetítéssel, helyszíni II. világháborús hadtörténeti kiállítással kezdődik a megemlékezés. A rendezvényen köszöntőt mond Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, ünnepi beszédet dr. Ábrám Zoltán, az EMKE alelnöke tart. A zenés-verses előadást Szilágyi Mihály zenetanár állította össze. 

Korabeli dokumentumokat vetít Berekméri Róbert történész, levéltáros, majd Élet a Don-kanyarnál címmel a II. világháborús hadtörténeti kiállítás anyagát Benkő József történész, doktorandusz ismerteti.

A Slam poetry Marosvásárhely csoport ifjai verses összeállítással jelentkeznek.

A műsor után 19.30 órakor a római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél koszorúzás és gyertyagyújtás lesz.

A megemlékezéseket folytatva, január 19-én, pénteken a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban a budapesti Infotárs Egyesület elnöke és munkatársa tart előadást. A Virtuális hadászat – Hadviselés és stratégia a videojátékokban címmel a nagybányai Damşa Andrei, A hadszíntér digitalizációja címmel a budapesti Bozsoki Dániel tart előadást, ami főként fiataloknak szól.

A sajtótájékoztatón dr. Ábrám Zoltán kiemelte, hogy 2002-ben jött létre a Don-kanyari emlékbizottság, 2003-ban kerül sor az első megemlékezésre, azóta minden évben szerveznek rendezvényeket. Az EMKE alelnöke köszönetet mondott Berekméri Róbertnek, az emlékbizottság tagjának, amiért felvállalta a történelmi hátteret és a kutatómunkát, Benkő Józsefnek, hogy bekapcsolódott a megemlékezések folyamatába, és új tervekkel, többek között emléktúrák szervezésével járult hozzá a megemlékezésekhez.

– A cél az, hogy nyissunk a fiatalok felé. Az elmúlt években olyan eseményekre került sor, amelyek megismételhetetlenek. Ma már nem lehet ugyanazt megtenni, mint 15 évvel ezelőtt. Ugyanis a hét túlélőből hatot sikerült meghívni a megemlékezésre. Ma már ők sincsenek az élők sorában. De vannak érdeklődő fiatalok, akiknek próbálunk üzeneteket megfogalmazni. Voltak olyan kezdeményezések, amelyek remélhetőleg megismétlődnek. Ilyen az emléktúra, vagy a kiállítás, ami hosszabb ideig látogatható lesz. Lesznek olyan rendezvényeink, amelyeket módosított változatban szervezünk meg – fogalmazott az alelnök. Sajnálatosnak tartja, hogy a Don-kanyari áldozatok emlékműve mellé, az elhunyt színészek emlékére, egy stílusában oda nem illő kopjafát emeltek, amely ellehetetleníti magát az alkotást és közelsége miatt a megemlékezést is. Ezt az emlékbizottság tagjaként, a folyamat kezdeményezőjeként szóvá tette, de egyelőre nem történt semmi. A másik sajnálatos tény, hogy a megemlékezéseket nyíltan filmezik, s ez ellen sem tett senki semmit.

A fiataloknak kell tovább éltetni az emléket 

Berekméri Róbert elmondta: – 2003-tól volt egy kutatási tervünk, amit László Mártonnal teljesítettünk, összeállítottuk a túlélők, illetve a doni áldozatok névsorát, összesen 577 személyről van szó. A kutatások kapcsán sikerült fényképekre és más dokumentumokra szert tenni, ezeket 2005-ben be is mutattuk, és az évfordulós események kapcsán azt szeretnénk gazdagabb formában újra bemutatni. Akik személyesen kapcsolódtak a doni dokumentumokhoz, elhunytak. Úgy gondoljuk, hogy méltó lenne, ha ez az emlék továbböröklődne a fiatal generáció tudatában. Fontos, hogy megismerjék ezeket a képeket, dokumentumokat. Különösen fontosnak tartom Bárkányi Zoltán főhadnagy fotóanyagát, ami a tulajdonomban van. Olyan sorozat, amiben egy vásárhelyi kis alakulatnak a felállításától a Donhoz való kivezényléséig, a hazatérésig végigkövethető a története. Ez lenne, ami valójában érdekessé tenné a megemlékezést. Volt olyan elképzelés, hogy gyűjtsük össze azokat a Donhoz köthető kiadványokat – fotóalbumok, visszaemlékezések –, amelyek 90-től errefelé megjelentek, s ezeket mutassuk be. Azért, hogy ha valaki érdeklődik az esemény iránt, akkor tudja, mihez lehet hozzányúlni – tájékoztatott Berekméri Róbert.

Benkő József történész doktorandusz elmondta, hogy a doni megemlékezések folyamatában a legnagyobb munka az adatok, a dokumentumok, a nevek összegyűjtése, majd az emlékmű felállítása volt, amit a kiállítás és az emléktúrák követtek. Ő is a fiatalok bevonását tartja fontosnak, így indították el a slames verselést, ami tavaly egész jól sikerült.

– Akik szeretik a hadtörténetet, idén kiállítást láthatnak Élet a Don-kanyarban címmel, ami gyakorlatilag a magyar királyi honvédség, de az orosz és a német katonaság felszereléseit és emléktárgyait is bemutatja.

Végezetül dr. Ábrám Zoltán kifejezte, szeretné, ha az isonzói csata helyszínének meglátogatása mintájára támogatnák, hogy a megemlékezők a doni expresszel a Don-kanyarhoz is eljussanak.  

Mezey Sarolta, e-népújság.ro, 2018. jan. 3.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés