ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Domján József, a színes fametszetkészítés modern megújítója

Forrás: 
Szabadság, 2012. május 7.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Kiállításmegnyitó a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Tarján Gábor, Dáné Tibor Kálmán és Bordás István a megnyitón - ROHONYI D. IVÁN

Domján József Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész (Budapest, 1907. március 15. – New York, 1992. november 25.) alkotásaiból nyílt kiállítás az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában május 3-án, csütörtökön délután. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Amerikai Magyar Múzeum és a Sárospataki Képtár által szervezett kiállítást dr. Tarján Gábor néprajzkutató, a Magyar Képzőművészeti Egyetem ny. tanára nyitotta meg, a sárospataki gyűjteményt pedig Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője mutatta be.

 
A rendezvényen Dáné Tibor Kálmán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd miután bemutatta a vendégeket, röviden vázolta a kiállítás létrejöttének történetét. Elmondása szerint Bordás Istvánnal húsz évvel ezelőtt kerültek kapcsolatba, mint népfőiskola szervezők, ez a munkakapcsolat aztán időközben barátsággá terebélyesedett. – Nagy örömünkre 2009-ben Bordás István és a sárospataki kultúrház igazgatója, Komáromi Katalin felvállalták, hogy megnyitják az EMKE északmagyarországi képviseletét. Ezt a döntést tábla hirdeti a Makovecz Imre által tervezett kultúrház falán, de nem szerettük volna, hogy ez a képviselet csak ennyiben nyilvánuljon meg, ezért igyekeztük tartalommal is megtölteni ezt a kapcsolatot az évek során. A mostani kiállítás is ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az egyik állomása – magyarázta az EMKE elnöke.

Ezt követően Tarján Gábor méltatta az 1907-ben, Budapesten született Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész pályáját. – Domján József a 20. század magyar művészetének kiemelkedő alakja, mégis alig ismert a közvélemény előtt. Domjánt Amerikában sokkal jobban ismerik – és elismerik – mint Magyarországon. A színes fametszetkészítés modern megújítójának és legnagyobb mesterének tartják szerte a világon, hírnevét igazán ez a műfaj teremtette meg – mondta a méltató, részletesen kifejtve a New Yorkban elhunyt képzőművész életpályáját. (A megnyitón elhangzott méltatást holnapi, május 8-i Művelődés rovatunkban olvashatják).

Bordás István, a Sárospataki Képtár vezetője vette át a szót, mint elmondta, a Domján-gyűjtemény történetében a sárospataki diákság kapcsolatrendszere fontos szerepet játszik. – Amikor Domján József 1956-ban elhagyta Magyarországot, műtermében ott maradt a képzőművészeti gyűjteménye, amely nemcsak a saját műveit tartalmazta, hanem a 20. századi magyar grafikatörténet jelentős alkotóinak a munkáját, mi több, a Kínából hozott vízfestményeit és fametszeteit, illetőleg reneszánsz bútorokat is. Csodával határos módon a lezárt lakás a hetvenes évek elejéig érintetlen maradt. Amikor ez kiderült, próbáltak helyet keresni a gyűjteménynek Magyarországon, hiszen Amerikába nem lehetett elszállítani. Domján hajlandó volt arra is, hogy a meglévő munkáit kiegészítse az azóta elkészült kollekcióinak a legfontosabb darabjaival. És itt jön be a sárospataki diákok „világméretű szervezete”. A sárospataki képtárat 1968-ban Béres Ferenc kiváló énekművész, egykori sárospataki diák hozta létre, nem volt olyan diák, akivel neki ne lett volna baráti kapcsolata. Így jutott el ahhoz a gondolathoz, mi lenne, ha Sárospatakra kerülne a Domján-gyűjtemény, annál is inkább, mert a képzőművész résztvevője is volt egyszer a hajdani sárospataki művésztelepnek, mint ifjú képzőművész-hallgató. Így értek össze a szálak, amelynek a végeredménye az lett, hogy ez a gyűjtemény Sárospatakra került – mesélte el a képtár vezetője.

A gyűjtemény állandó kiállításként látható a Sárospataki Képtár épületében, és az Amerikai Magyar Múzeummal közösen próbálják elérni, hogy a magyar közönség megismerje Domján József életét és munkásságát. – Ezért hoztunk el ide, Kolozsvárra is egy kis ízelítőt ebből az életműből, az EMKE meghívásának eleget téve – jegyezte meg Bordás István, hozzáfűzve: ha Sárospatakon járnak a kolozsvári és erdélyi művészetkedvelők, látogassák meg a képtárat is.

A megnyitó kötetlen beszélgetéssel zárult, az érdeklődők pedig megtekinthették a Duna Televízió Domján Józsefet bemutató portréfilmjét.

A kiállítás megtekinthető május 30-ig, hétköznapokon 12 és 17 óra között az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Majális/Republicii u., 5/1).

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés