ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Centenáriumára készül a Romániai Magyar Dalosszövetség

Forrás: 
Szabadság.ro, 2020. dec. 21.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

Jövőre ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD). Bár nem lehet tudni, mit hoz a jövő, a dalosszövetség méltó módon szeretné megünnepelni a jeles évfordulót. A szakosztályok vezetői a szombati online megtartott közgyűlésen elmondták: a járvány miatt több esemény – kórustalálkozó, népdaléneklési verseny – elmaradt. Alkalmazkodva a lehetőségekhez és a törvényes előírásokhoz, minden együttes fejtett ki valamilyen tevékenységet.

Jövőre ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD). Bár nem lehet tudni, mit hoz a jövő, a dalosszövetség méltó módon szeretné megünnepelni a jeles évfordulót. A szakosztályok vezetői a szombati online megtartott közgyűlésen elmondták: a járvány miatt több esemény – kórustalálkozó, népdaléneklési verseny – elmaradt. Alkalmazkodva a lehetőségekhez és a törvényes előírásokhoz, minden együttes fejtett ki valamilyen tevékenységet.

Az idei, 99. közgyűlésén Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke videóüzenetében elmondta: a dalosszövetség és az EMKE kapcsolata az RMD 1994-es újraalakulásától kezdődően nagyon jó volt, és ez a jó kapcsolat az évek során csak erősödött.

– A dalosszövetséggel több eseményt szerveztünk együtt az évek során. Szeretnénk aktívan részt venni a jubileumi programok szervezésében, lebonyolításában is. Felajánljuk, hogy helyet biztosítunk az EMKE honlapján, kezeljük Facebook-oldalukat – mondta üzenetében Széman Péter.

Ugyancsak videoüzenetben köszöntötte a szövetséget Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója. – Eltelt több mint huszonöt év, amióta Guttman Misi bácsi a Báthory-líceum nagytermében megszervezte a dalosszövetség újraalapítását. Akkor én is jelen voltam, és a Kolozsvári Református Kollégium kórusa szerepelt ezen az eseményen. Éveken át a magyar opera nagytermében tartottuk meg a középiskolások kórustalálkozóját, együtt énekeltünk, éreztük, hogy együvé tartozunk, hogy erdélyi magyarok vagyunk. Tudom, hogy most is működnek erdélyi középiskolás énekkarok, ám az éneket, a rajzot, a tornát sokan másodrangú tantárgynak tekintik. Remélem, hogy ez a felfogás nem fog győzni. Kívánom, hogy a kórusok énekeljenek továbbra is, legyen lehetőség a találkozásra, hangversenyszervezésre. Maradjon meg a dalosszövetség, és mindig legyenek olyan emberek, akik éltetni fogják – hangsúlyozta Székely Árpád.

– Az elmúlt közgyűlések alkalmával a református kollégiumban egymásnak örvendtünk, beszélgettünk, majd a csodálatosan felújított díszteremben beszámoltunk a szövetség tevékenységéről, lélekben azonban most is együtt vagyunk. A dalosszövetség céljai ma is érvényesek: csakis egységes zenei élet, összefogás segíti Erdély fejlődését – kezdte beszámolóját Tóth-Guttman Emese, a a dalosszövetség elnöke. Hozzáfűzte: a kórusok és fúvósegyüttesek számára eddig a szövetség novembertől novemberig felvállalta a hangversenyek megszervezését, a közönség előtt azonban nyitva áll a lehetőség, hogy online tekintse meg az eddigi koncerteket az RMD youtube csatornáján.

– A világjárvány a hangversenyek szervezését negatívan befolyásolta, de a hit és a remény segítségével a legnehezebb időben is optimistán nézünk a jövő elé. Az újabb eszközök segítségével szeretnénk életben tartani, megünnepelni 2021-ben a dalosszövetség létrehozásának századik, jubileumi évfordulóját. Terveink között szerepel hangversenyek, hangversenysorozatok szervezése májusban Brassóban, novemberben Kolozsváron; kiállításokat szeretnénk több helyszínen, ahol bemutatjuk az RMD tevékenységével kapcsolatos tárgyi emlékeket. Szeretnénk konferenciákat szervezni, albumokat, könyveket kiadni. Közkinccsé tesszük a digiteka.ro-n a dalosszövetség által a két világáború között megjelentetett, A magyar dal folyóirat lapszámait, amelyek a kolozsvári egyetemi könyvtárban érhetők el – részletezte Tóth-Guttman Emese.

A fúvós szakosztály tevékenységéről Köllő Ferenc, a református egyházzenei szakosztály eseményeiről Sógor Magda, míg a római katolikus egyházzenei szakosztály tevékenységéről Potyó István beszélt. A beszámolók mindegyikéből kiderült: a járvány miatt több esemény elmaradt, de a szakosztályok igyekeztek kihasználni a nyarat, ami a koncertek megtartását illeti, amelyek nagy sikernek örvendtek.

A szövetség idén négy díjat osztott ki a szokásos hat közül.

- Zsizsmann Rezső-díjban részesült a csíkszentgyörgyi Fejér István karnagy-kántor, az erdélyi magyar egyházzenei kóruskultúrában elért művészi és szervezői munkásságáért (laudált Páll Vilmos Barna főesperes-plébános).

-Jagamas János-díjat kapott a szatmárnémeti Fejér Kálmán zenetanár-karnagy, zeneszerző, az erdélyi magyar kóruskultúrában kifejtett több évtizedes kiemelkedő művészi és kiváló szervezői munkásságáért (laudált: Varga Péter karnagy).

- Rónai Antal-díjjal tüntették ki a sepsiszentgyörgyi Veres István karnagyot a fúvószenekarok fáradhatatlan szervezésében és lelkes oktatásában kifejtett művészi munkásságáért (laudált: Sándor Árpád karnagy-igazgató).

- Guttman Mihály-díjjal jutalmazták a csíkszentmártoni Gergely Andrást, kiváló szervezőt, aktív zenekari tagot az erdélyi fúvószenei mozgalomban kifejtett több évtizedes odaadó művészetpártoló és szervezési munkájáért (laudált Köllő Ferenc karnagy-tanár).

A közgyűlést online kórushangverseny zárta, amelynek során az elmúlt két év közgyűlését követő koncertfelvételekből készült válogatást tekinthettük meg, ahol20–21. századi magyar zeneszerzők művei csendültek fel.   

Nagy-Hintós Diána, www.szabadsag.ro, 2020. december 21. 

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés