ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  emke.oe@gmail.com

Címlap

Búvárkodás Egyiptomban erdélyi szemüvegen keresztül

Forrás: 
Krónika, 2015. május 31.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner
GyMAE sajtóvisszhang: 
GyMAE sajtóvisszhang

„A korallzátonyok látványával nem lehet betelni, a víz alá merülés pedig olyan, mint a jóga, a búvárok igyekeznek lelassítani légzésüket” – hangzott el többek között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Nyitott szemmel: Ég alatt, víz alatt című hétvégi kolozsvári beszélgetőestjén. 

konczy_lacko_b

Könczey Elemér és Laczkó Vass Róbert (fotó: Facebook)

A rendezvényen Laczkó Vass Róbert színész beszélgetett dr. Szabó D. Zoltán biológussal és lapunk munkatársával, Könczey Elemér karikaturistával, akik egyiptomi búvárkalandjaikat mesélték el, számtalan fényképpel és videofelvétellel színesítve.

Könczey Elemér elmondta, szigorú szabályai vannak a tengeri búvárkodásnak, mindig ketten merülnek, és nemcsak a saját, hanem a társuk felszerelését is ellenőrizniük kell. A 10-20 vagy 25 méter mélységből egyébként kockázatos nagyon gyorsan feljönni. A felszerelés használatát is nehéz megtanulni, de aztán meg lehet szokni, Könczeynek ez a negyedik merülésekor sikerült.

A búvárkodás ugyanakkor előzetes felkészülést igényel, igaz, négy-öt nap alatt elvégezhető egy búvártanfolyam. Ez részint elméleti képzésből áll, de a sikeres vizsgához úszni is tudni kell, egész pontosan 200 métert kell leúszni az oktató előtt. Egyébként sokat kell gyakorolni, egy kezdő búvárnak ehhez napi 2-3 merülés elég.

A legnagyobb veszélyt a nitrogénnarkózis jelenti, amely a részegséghez hasonló állapotot okoz. A nitrogén ugyanis nyomás alatt oldódik a vérben és a szövetekben, és egy adott telítettség felett blokkolja az agyban az ingerületátvitelt az úgynevezett szinapszisokban. A búvárok szervezetébe a merüléskor használt levegőpalackból kerül a nitrogén.

Szabó D. Zoltán ugyanakkor elmondta: a búvárkodás sok szervezéssel jár, de nem drága sport, olcsóbb például a sízésnél.


Kiss Előd-Gergely, Krónika, 2015. május 31.

 

***
Megjegyzés: a rendezvénysorozatot az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza szervezi.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés