Az erdélyi Mezőség vendégeskedett

Sokféle oldalról lehetett megismerni a térséget.

SÁROSPATAK. Az erdélyi Mezőség mutatkozott be a napokban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), valamint A Művelődés Háza és Könyvtára szervezésében az Újbástya Rendezvénycentrumban, Sárospatakon. Az egész napos programban sokféle oldalról lehetett megismerni a hagyományokban, természeti és gasztronómiai értékekben is gazdag erdélyi térséget.

Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója elmondta: gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokat is felsorakoztattak annak érdekében, hogy a Mezőséget minél jobban megismertessék a sárospatakiakkal. A gyermekprogramokban a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai játszottak főszerepet – tette hozzá. A gyerekek által készített kiállítást Tarnavölgyi László, a Sárospataki Wass Albert Kör elnöke nyitotta meg. Mint mondta, azért kérték fel őt erre a feladatra, mert Wass Albert a Mezőségben, Válaszúton született. Mint mondta, a kiállítás azt sugallja, hogy a Mezőség is élni akar, bemutatja az értékeit, valamint azt, ahogyan az ott élő magyarok ragaszkodnak a kultúrájukhoz, az anyanyelvükhöz és a hagyományokhoz.

Művelődés, oktatás, értékek

A kiállítás megnyitóján mutatkozott be a TÉKA Alapítvány. Rariga Imola Beáta, a TÉKA Szórványkollégiumának igazgatója elmondta, alapítványuk alapvetően három célterületre koncentrál: elsősorban a közművelődésre, amely keretében például könyvbemutatókat, néptánccsoportok működtetését szervezik. Emellett szórványkollégiumukban 29 településről érkezett 121 olyan gyerek tanul, akinek lakóhelyén nincs magyar nyelvű oktatás, vagy nehézségekbe ütközik hagyományaik ápolása, megélése. Mindezeken túl hozzájuk tartozik még az úgynevezett tóvidéki rész, amelyet a gyerekek által egy pályázati felhívásra készített tablókiállítás is igyekszik bemutatni. A tárlatot a patakin kívül több helyszínen bemutatják majd, míg végül végleges helyére, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum falaira kerül – közölte az igazgató.

BSZA, Észak-Magyarország, 2019. április 25.