Andrássy Kurta János kiállítás nyílt Kolozsváron

A Sárospataki Képtár évek óta törekszik arra, hogy a gyűjteményeiben található műtárgyak ne csupán az intézmény falai között legyen láthatók. Így került sor Domján József műveiből szervezet kiállításra Nagybányán, Pozsonyban és Kolozsváron. Most pedig Andrássy Kurta János művészetét mutatják be Kolozsváron a EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A Sárospataki Képtár évek óta törekszik arra, hogy a gyűjteményeiben található műtárgyak ne csupán az intézmény falai között legyen láthatók. Külön kiemelten foglakozik két gyűjteményi egység – a Domján- és az Andrássy Kurta János kollekció – szélesebb körben való megismertetésével. Az elmúlt néhány évben szép számmal rendeztek kiállításokat e két művész alkotásaiból, mind itthon, mind pedig a határon túli magyarok körében. Így került sor Domján József műveiből szervezet kiállításra Nagybányán, Pozsonyban és Kolozsváron. Most pedig Andrássy Kurta János művészetét mutatják be Kolozsváron a EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A kiállítás november 26-án nyílt meg, egy egész estés rendezvény keretei között. A 18. órakor kezdődő program elején Kós Katalin, az emlékház vezetője és Bordás István a Képtár irányítója köszöntötte a közönséget és egyben méltatták az EMKE és Sárospatak kapcsolatait.

A kiállítást Aros János polgármester úr nyitotta meg. A megnyitó szövegében külön kiemelte azt, hogy mennyire fontosak a város újkori művelődéstörténetében azok a képzőművészeti gyűjtemények, melyeket Béres Ferenc közreműködésével adományoztak híres művészek a város közösségének. Így az Andrássy Kurta János is.

A megnyitó szavak után Andrási Bálint (a művész fia) tartott előadást édesapjáról. Színes – sok érdekes adalékot tartalmazó – előadása egyaránt hozta közel az érdeklődő közönséghez Andrássy Kurta Jánost a kiváló szobrászművészt és mint családapát.

A program zárásaként az “Egy marék siker” című Andrássy Kurta Jánosról szóló portréfilmet tekintett meg a kitartó közönség.

 

A kiállítás december 19-éig látható az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában.

sarospatak.hu, 2014. november 27.