Ady mindannyiunké

Szép számmal fogadták el a Vörösmarty Mihály szülőfalujában: Kápolnásnyéken székellő Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola L. Simon László és Gránitz-Pápai Judit által az elmúlt hetek folyamán a világhálón is többször közzétett meghívóját, s vettek részt az Ady Endre születése 145. évfordulójára (épp november 22-re) időzített érmindszenti megemlékezésen.

A rendezvényt különösen vonzóvá tette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a kortárs magyar líra kiemelkedő személyisége szereplése, a szülőház és emlékmúzeum helyét jelző (ő és Vígh Zalán által ajándékozott) ízléses új emléktábla felavatása.

Szatmárnémetiből, Nagykárolyból, Tasnádról, Nagyváradról is sokan kíváncsiak voltak a megemlékezésre , s ünnepeltek együtt az L. Simon Lászlót kísérő mátészalkai, vállaji, debreceni, nyíregyházi és budapesti irodalomkedvelőkkel, tapsolták meg a debreceni Szent József Gimnázium diákjainak osztatlan elismerésben részesült műsorát.

Szívre, értelemre egyaránt ható beszédében L. Simon László Ady költészetének mindenkihez szóló időszerűségét hangsúlyozva Kárpát-medencei kitekintésben is arról tett hitet, s arra ösztönzött, hogy az idei születésnapi megemlékezést fiatalok bevonásával az év mindennapjai ünneppé varázsolt érmindszenti látogatásai kövessék.

Úgy legyen! Napjaink Adyja ugyanis mindannyiunké.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint a Szatmárnémeti Szent István Kör nevében Muzsnay Árpád, valamint Szőcs Péter Levente helyezte el az érmindszenti Ady-szobor talapzatán az emlékezés virágait.

Forrás: Muzsnay Árpád Facebook oldala