ERDÉLYI MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET
SOCIETATEA MAGHIARĂ DE CULTURĂ DIN TRANSILVANIA
HUNGARIAN CULTURAL SOCIETY OF TRANSYLVANIA

RO–400183 Kolozsvár, Lázár u. 30., Kolozs m.
RO–400183 Cluj, str. Gheorghe Lazăr nr. 30., jud. Cluj
Telefon/fax: +40 264 434110,  [email protected]

Címlap

Ady Endrére emlékeztek Érdmindszenten

Forrás: 
www.erdely.ma, 2012. november 21.
GyMAE Facebook like: 
GyMAE Facebook like
Aktuális banner: 
Aktuális banner

Szombat reggel az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre születésének 135. évfordulóján, szülőfalujában, Érmindszenten ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, illetve a Szatmárnémeti Kölcsey Kör által immár tizenharmadik alkalommal megszervezett Érmindszenti zarándoklat harmadik és egyben utolsó ünnepnapja.

A település református templomában összegyűlt ünneplők serege Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének, illetve Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye pasztorális helynökének igehirdetését hallgathatta meg.

A Kárpát-medence számos területéről érkező több száz megemlékező az ökumenikus istentiszteletet követően átvonult a költő szülőházának udvarára, majd az Ady-versekkel és dalokkal színesített szónoklatok sorozatával folytatták a megemlékezést.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja elmondta, hogy bár Adyt elsodorta a sors otthonról, mindig hazatért szülőfalujába, hiszen itt találta meg lelki nyugalmát: „Minden szülőföldjét elhagyó személynek azt tanácsolom, hogy Adyhoz hasonlóan, térjenek gyakran haza, hiszen csak ott lelnek valós önmagukra, lelki nyugalmukra. Ez a kis falu, mint sok más kis erdélyi település is nagy embereket adott a magyar társadalomnak. Vigyázzunk ezekre a kis magyar közösségekre, hogy továbbra is nagy költőnkhöz hasonló személyiségeket adjanak nekünk és világnak."

„Ma, amikor a magyarságot oly sok megpróbáltatás éri, és amikor a széthúzás ismét nagy méreteket ölt, szükség lenne Ady Endre ostorára" – hangsúlyozta a következő felszólaló, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. „Azt mondják, egy költő addig él, amíg műveit olvassák. Ady eddig 135 évet élt és remélhetőleg tovább is élni fog" – tette hozzá Szentmártoni.

Az ünnepli szónoklatokat követően Sipos Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye egykori esperes, a Szatmár-németi református egyházközség lelkipásztora adta át az Ady Endre emlékmúzeum gondnokának a Hegedűs Lóránt református püspök négy kötetes Ady Endre 1148 versének elemzését tartalmazó művét. Ezt követően valamennyi szervezet, köztük a Szatmár Megyei RMDSZ is koszorúkat helyezett el Ady Endre szobránál.

***

Nézze meg Egyedi Bernadette összeállítását, amely a Duna Tv Kárpát Expressz című műsorában került a képernyőkre.

Támogatóink

Médiapartnerek

Erdélyi Magyar Televizió

Ajánljuk


© 2009, EMKE, Belépés