ACSJKE rendezvények

2023. február 2. csütörtök 18.00 óra
Brassó, Reménység Háza 

Józsa Attila: Gyermekláncfű – 77 mese Hetedhétországból című kötetének bemutatójára hívjuk a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket egyaránt, hogy közösen barangoljunk a mese világában. A mese elvisz a legmagasabb hegyre, a tenger mélyére, ismerős és ismeretlen vidékekre, varázslatos és megszokott tájakra, melyek a mesében átlényegülnek, csillogóvá és titokzatossá válnak, hogy bizonyítsák: világunk gyönyörű, csak meg kell látnunk a szépségét. A mese örök. De csak akkor, ha meghallgatjuk, elolvassuk, továbbadjuk.

A kötetet Józsa Zsuzsanna mutatja be.

hbe

2023. február 9. csütörtök 18.00 óra
Brassó, Reménység Háza

Para István karikaturista kiállÍtásának megnyitója. „A karikatúrát már sokszor temették, de nem fenyegeti az a veszély, hogy megszűnik. Manapság reneszánszát éli. Az emberek olykor elfelejtik, de szeretnek nevetni.” (Para István)

Megnyitóbeszédet mond Bartha Árpád képzőművész.

Ugyanakkor bemutatjuk a Hargita Népe gondozásában megjelent Para István karikaturáit tartalmazó albumot is, ami a helyszínen megvásárolható.

hbe

Közreműködik a Grimasz diákszínjátszó csoport.

2023. február 14. kedd 18.00 óra 

Bemutatjuk Béres Vivien Beatrix: Árnyképek című verseskötetét. 

1998-ban született Székelyudvarhelyen. Szovátán végezte tanulmányait a Sófalvi Illyés Lajos Általános Iskolában, majd 2013-ban, a IX-ik osztályt a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban folytatta. Itt, 2014-ben, a Bukaresti Magyar Élet című újság adta ki első verseskötetét, az Érzelmeket. A versírással párhuzamosan, kulturális, közéleti cikkeket és interjúkat is jelentetett meg a Bukaresti Magyar Életben.

2019-ben, Budapestre költözött, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar harmadéves filmelmélet és filmtörténet szakos hallgatója.

A verseskötetet ismerteti Dr. Bencze Mihály matematikus, költő és Szente B. Levente költő, író.

A költő verseit a Grimasz diákszínjátszó csoport tagjai tolmácsolják!

2023. február 16. csütörtök 18.00 óra

 Írni?! Minden történik …

Folyó év február 16 – án a brassói születésű, Brassóban élő Kovács R . József

versíróval ismerkedhetünk meg. Három (első !) kötetét mutatja be a Reménység Házában csütörtök este 6 órától.

1978-tól az Igaz Szó, a Vadrózsák, a Helikon és a Brassói Lapok közölt verseiből. Írásaira jellemző a leegyszerűsített gondolatiság, a formai kötetlenség, a szavakkal való játékosság, képzeletgazdagság, a többértelműség mint kihasználható lehetőség, a jelképek használata, a szépre való érzékenység, a spiritualitás.

Autodidakta homo ludens.

A japán haiku versmintára irottak öntudatlanul is “ székelyízűek”. Amint mondja: a vers sürített lét, tisztító rezgés, lélekbúvár, képzeletpárlat, sorslebegés, vágylenyomat

Vallja: nem az Írásért él, hanem az írásban.

 El-be-szél

Verőfény büntet
ha távolba nézel.
A cédrus árnyékában,
padon ülve,
az ember elbeszéli önmagát.
Megszöknek az áhítottak:
a TÚL,
az ODA
meg az ÁT.