ACSJKE rendezvény – A magyar kultúra napja – Petőfi Emlékév

Petofi - Orlai ACSJKE

ACSJKE rendezvény

Reménység Háza

2023. január 19. csütörtök 18.00 óra

 

A magyar kultúra napja – Petőfi Emlékév

 

Az új év első rendezvényén a 200 éve született nagy magyar költő, forradalmár Petőfi Sándorra emlékezünk, emlékeztetünk.

1823. január 1-jén, tehát éppen 200 esztendeje született a magyarországi Kiskőrösön.  A „márciusi ifjak” egyik vezetőjeként részt vett az 1848. március 15-i forradalomban, amelynek a szimbólumává vált. Március 13-án megírta a Nemzeti dalt, március 14-én összeállították a 12 pontot. A 26 éves költő ezután a szabadságharc küzdelmeiben is részt vállalt. A történészek mai álláspontja szerint életét áldozta a magyar szabadságért, 1849. július 31-én  esett el a segesvári csatát követő menekülés közben Fehéregyháza környékén.

2022. szeptember 1. és 2023. december 31. közötti időszakban, amelyet Petőfi Emlékévnek nyilvánított a Magyar Országgyűlés, nagyon sok helyen emlékeztek/emlékeznek meg a költőről.

Rövid élete alatt közel ezer verset írt, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra, ezekből válogatott és állított össze egy előadást a Grimasz diákszínjátszó csoport tagjai Bálint Ferenc irányításával, bemutatva az érdeklődőknek 2023. január 19-én csütörtökön 18 órai kezdettel.

Grimasz: Az én Petőfim

*

Az előadás után megnyitjuk a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által szervezett XXII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon képeiből válogatott kiállítást. A kiállítást öt kategóriában hirdették meg, ezek között az egyik kategória Petőfi Sándor (születésének 200. évfordulója) – élete, munkássága illetve a kapcsolódó események, a másik pedig Mit jelent magyarnak lenni? (magyar identitás, büszkeség, nemzeti kultúra, közös gyökerek stb.). Az utóbbival a magyar kultúra napját ünnepeljük. 

A kiállítást Magdó István fotóművész, a Magyar Fotóművészek Világszövetség erdélyi alelnöke mutatja be.

 

Békés, boldog új évet kívánunk a brassói/barcasági közösségnek!

2023-ban is várjuk rendezvényeinkre!

 

Házy Bakó Eszter

0740420638